Putyin pártja a mandátumai harmadát veszítette el Moszkvában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Úgy tűnik, működött az ellenzék által meghirdetett taktikai szavazás a moszkvai helyhatósági választásokon. Az ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij a választás előtt azt tanácsolta az ellenzékieknek, hogy mindenhol arra a jelöltre szavazzanak, akinek a legnagyobb esélye van a kormánypárt legyőzésére. 

Erre az Egységes Oroszország Párt pedig azzal reagált, hogy igyekezett függetlenként beállítani a moszkvai jelöltjeit. De a jelek szerint ez sem működött, ugyanis a RIA hírügynökség szerint Putyin pártja a fővárosban a helyei harmadát veszítette el.

A 45 fős moszkvai városi dumában a kormánypárt a 2014-ben megszerzett 38 helyhez képest most csak 26 mandátumot tudott begyűjteni.A Kommunista Párt, 5 helyet javítva, 13 képviselői helyet szerzett, ezen kívül a Jabloko Párt és az Igazságos Oroszország is kapott 3-3 mandátumot. 

A moszkvai dumában elért választási eredmények 2014-ben és most. Az ellenzék (kékkel) behozta a kormányerőket (Egységes Oroszország, pirossal).Forrás: Roman Borisovich/Twitter

Pont a moszkvai választás miatt robbantak ki a legnagyobb konfliktusok, mivel korábban az illetékes választási testületek elutasították 57 jelöltaspiráns bejegyzését. Végül a parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül csak egynek sikerült bíróságon megfellebbeznie a kizárását, a választáson így 228 jelölt indulhatott.  Azt is megakadályozták, hogy a Alekszej Navalnij által vezetett Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa párttá alakuljon. 

A hatóságok a független és ellenzéki tüntetőknek a választásból való kizárását a támogató aláírások egy részének meghamisításával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől. Az érintettek július óta rendszeresen utcai tiltakozásokat tartottak a hétvégeken, amelyek többségét a városi hatóságok nem engedélyezték. 

Őrizetbe vétel a július 27-ei tüntetésenFotó: Alekszandr Zemljanicsenko/AP

A tüntetések részvevői ellen a karhatalom keményen léptek fel, és összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőt elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. 9 ember ellen tömeges rendbontás címén bűnvádi eljárás zajlik.

De egész Oroszországban zajlottak a választások, vasárnap 18 orosz régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 ilyen központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér