A diploma megszerzése után még két évig maradhatnak Nagy-Britanniában a külföldi diákok

külföld
2019 szeptember 11., 04:42
comments 28

Még Theresa May belügyminiszterkedése idején, 2012-ben vezették be azt a szabályozást, mely szerint a brit felsőoktatásban tanuló külföldi fiatalok a diplomájuk megszerzése után még négy hónapot maradhatnak az országban.

Most a Telegraph ír arról, hogy Boris Johnson kormánya ezt az időszakot két évre bővíti ki, ettől remélve, hogy az ország népszerű továbbtanulási célpontja marad a külföldi, elsősorban tengerentúli diákoknak. 

A szabályozás 2021-től lép életbe, és az alapképzés mellett a doktori, illetve posztdoktori képzésben résztvevőkre is vonatkozik majd. A jelenleg még az orszégban is hatályos uniós szabályok miatt meg van kötve a brit egyetemek keze, hogy egy évben maximum mekkora tandíjat kérhetnek el a brit, illetve az EU-s országokból érkező diákoktól, de ezek a szabályok nem vonatkoznak az EU-n kívülről érkező külföldi hallgatókra. 

A tengerentúli diákok toborzása így nagyon komoly bevételi forrása lett a brit egyetemeknek, nem csoda, hogy a lépést üdvözölte a brit egyetemeket összefogó szervezet vezetője, Alistair Jarvis, aki szerint a végzés utáni munkalehetőségek hiánya eddig komoly versenyhátrányba hozta a brit felsőoktatási piacot.

Hasonló szabályozás volt érvényben 2012-ig, a kormány akkor szűkítette a tanulásutáni vízum időtartamát négy hónapra két évről. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.