Pikó András a házkutatásról: Nyilvánvalóan politikai rágalom miatt használják ma így a rendőrséget Magyarországon

POLITIKA
2019 szeptember 11., 17:57
comments 480

Alig egy órája írtuk meg, hogy a 24.hu információi szerint a rendőrség házkutatást tart Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármester-jelöltjének kampánystábjánál. A lap azt írta, négy-öt rendőr érkezett délután a helyszínre. Pikó kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza a helyszínen volt. 

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról egy zárt Facebook-csoportban készített screenshotra alapozva, hogy Pikó kampányfőnöke törvénysértő tevékenységet örökített meg, sőt feltételezhető, hogy „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék”. További részletek nem derültek ki, de később arról írtak, hogy a BRFK „választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen”.

Az ATV esti műsorában, az Egyenes Beszédben telefonon érték utol Pikó Andrást, aki azt mondta, igen, meg tudja erősíteni, hogy házkutatás van, de mivel nemrég érkezett, túl sokat nem tud. Elmondása szerint a rendőrség este hat körül érkezett a helyszínre. Az ellenzéki polgármester-jelölt szerint nyilvánvaló, hogy a ma esti akció a jobboldali média cikksorozatának ereménye. Bár hangsúlyozta, hogy még nem tud mindent az akció részleteiről, jelezte, hogy kissé furcsának tartja, hogy úgy tűnik, a rendőrök talán maguk sem tudják, mit keresnek. Elvileg laptopokat, amik személyes tulajdonok, és amik vagy a helyszínen vannak, vagy nem. Mindenesetre ezt a hirtelen akciót szokatlannak tartja. Abban bízik, nem nekik kell bizonyítaniuk, hogy törvénytelenséget követtek el, mint mondta, „gondolom, hogy nem nekem kell bizonyítani, talán van még annyi demokrácia”.  Szerinte a Magyar Nemzet reggeli cikke semmit sem állított, csak sejtetett, de aztán Kocsis Máté kiállt, és amit a jobboldali lap sejtetett, azt ő „belehazudta a kamerába”. Úgy véli, ez egy technika, innen fogva a sejtetés már állítás. 

A kamuprofilról, azaz a beépített fideszesről azt mondta, óriási tanulság, hogy nem elég óvatosak. Felidézett egy két évvel ezelőtti esetet, amikor szintén rászedte őket a párt egy beépített embere, és nem tagadja, hogy nagyon óvatlanok voltak. 

A polgármester-jelölt a Mérce.hu-nak is nyilatkozott, nekik hangsúlyozta, a lelkiismeretük tiszta, törvénysértést pedig nem követtek el. A lapnak Erőss Gábor, az ellenzéki összefogás párbeszédes, nyolcadik kerületi képviselőjelöltje elmondta, bizonyos abban, hogy a Fidesz embereinek feljelentése nyomán szállt ki ma a helyszínre a rendőrség, Erőss szerint ez azért történt, mert Budapesten „a Fidesz gyengébb, mint az ellenzék” ezért „kamügyekkel és kamujelöltekkel”, valamint „koncepciós ügyekkel” támadnak, ezért egyértelműen karaktergyilkos, lejárató kampányról lehet szó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.