Ugyan nem az, amit a neve sugall, de továbbra is nagyon eredményesen gyűjti az 1 százalékokat a Daganatos.hu

gazdaság
2019 szeptember 17., 18:39
comments 106

Közzétette az adóhivatal, hogy mely szervezetek kaptak az egyszázalékos adófelajánlásokból. Jó hosszú a lista, nézzük csak a legelejét. A legtöbb felajánlást a Heim Pál Gyerekkórház kapta:

  1. Heim Pál Gyerekkórház Fejlesztésért Alapítvány: 165 millió forint, 29 285 felajánló
  2. Bátor Tábor 143 millió forint, 23 897 felajánló
  3. Országos Mentőszolgálat 122 millió forint, 23 778 felajánló
  4. Dagantos.hu 92 millió forint, 21 496 felajánló
  5. Magyar Gyermekmentő Alapítvány 80,5 millió forint, 15 195 felajánló
  6. Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat 79,8 millió forint, 16 283 felajánló
  7. Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon 75,9 millió forint,  14 174 felajánló
  8. Piros Orr Bohócdoktorok, 71,6 millió forint, 14 091 felajánló
  9. Gyermekmentő Támogató 66,2 millió forint, 15 407 felajánló
  10. Rex Kutyaotthon 65,8 millió forint, 12 265 felajánló
  11. Bethesda Kórház 62,3 millió forint, 10 304 felajánló
  12. Együtt a Daganatos Gyermekekért 61,9 millió forint, 13 985 felajánló
  13. Madárkórház 57,5 millió forint,  10 765 felajánló,  
  14. Gyermekleukémia 57, millió forint, 12 221 felajánló
  15. Dévai Szent Ferenc 53,4 millió forint, 7 833 felajánló

A lista negyedik és 9. helyén olyan alapítványok találhatóak, amelyekről többször írtunk. A személyi összefonódásokon túl közös bennük az is, hogy a tevékenységük messze nem az, amit a nevük alapján sejtene az adományozó. 

Az engedély nélkül pazar panorámájú jógaközpontot építő Daganatos.hu a honlapján ugyan azt írja, az alapítvány „2005 óta az adó 1 százalékos felajánlásoknak, és a magánadományoknak köszönhetően számos daganatos, leukémiás betegséggel küzdő gyermeken segíthetett”, időközben módosítottak, és már inkább olyan tevékenységre költik a felajánlásokat, amikkel szerintük megelőzhetik a betegségek kialakulását. A prevenció náluk főként a következő: ételintoleranciavizsgálat, elektroszmogszűrés és gyerekjóga. 

A Daganatos.hu tavaly még második volt a toplistán, akkor 140 milliót gyűjtöttek. Idén visszaesetek, de azért így is összejött 92 millió. Az alapítása óta összesen csak az adók egy százalékából 1,8 milliárd forintot gyűjtöttek, ehhez jön még számos egyéb támogatás és adomány.

A Daganatos.hu összefonódó, a 9. helyen álló Gyermekmentő Támogató Alapítvány sem az, aminek hangzik. Az eredeti célok még itt is klasszikusan olyanok voltak, amit beteg gyerekekkel foglalkozó alapítványoknál elképzel az ember: kórházi műszerek beszerzése, sérültek ellátásának javítása. De mostanra már itt is váltottak, a megelőzésre fordultak rá, és a feladatuknak azt tartják, hogy balesetmegelőzési tájékoztatást adjanak a szülőknek. Az alapító, Gombár Györgyi szerint sem stimmel pontosan a nevük és a tevékenységük, de „fontosnak tartom megemlíteni. hogy az alapítványok alapításkor bejegyzésre kerülő neve nem módosítható akkor sem, ha a tevékenység az évek - évtizedek során már nem tükrözi teljes mértékben az alapító okiratban elsőként megjelölt célszerinti tevékenységet”. 

Van egyébként olyan alapítvány, ami valóban gyerekmentéssel foglalkozik, ez az ötödik helyen álló Magyar Gyermekmentő Alapítvány. Érdemes különbséget tenni, bár könnyen összekeverhető a két név. Az például nagy különbség, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak például van mentőautója. A Gombár-féle alapítványnak nincs, de hasznos tanácsokat tudnak adni, hogy lett volna elkerülhető a baleset. Fonyódon így nézett ki az az épület tavaly ősszel, ahová be volt jegyezve az egy százalékokat kiválóan gyűjtő Gyermekmentő Támogató Alapítvány. 

A gyerekeket nem mentő Gyermekmentő Támogató Alapítvány 66,2 millió forintot kapott 1 százalékokból. Ezzel együtt összesen az elmúlt években már majdnem 670 millió forintnál járnak. 

A Gombár-féle alapítványok harmadik tagja, az Országos Állatmentő Alapítvány egyelőre nem heverte ki, hogy tavaly nem szedhettek 1 százalékot. 2,6 millió forint folyt be hozzájuk. Eddig sokkal sikeresebbek voltak, az elmúlt években 185 millió forintot gyűjtöttek. Náluk az volt egy különös, hogy egyetlen állatot sem találtuk ott, amikor felkerestük őket. 

Összességében egyébként, mint a G7 cikkéből kiderül, idén kevesebben, 1,69 millióan ajánlották fel az adójuk 1 százalékát, vélhetően az online adóbevallás miatt. Viszont a magasabb jövedelmek miatt nőtt a felajánlott összeg, 8,7 milliárdra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.