Töltsd ki Orbán Viktor nemzetkarakterológiai megatesztjét!

politika
2019 szeptember 21., 14:35
comments 390

Van, hogy észre sem vesszük, hol is tartunk már mi, maroknyi magyarok, az irányt vesztett, markáns vezető nélküli, önmagára veszélyes világban. Elmerülünk a hétköznapok szürkeségében, dudálunk a dugóban ülve, veszekszünk a pénztárossal vagy orra esünk a járdán egy keresztbe lerakott elektromos rollerben.

De időnként a miniszterelnök felemeli a fejünket, és a beszédeiben vagy az interjúkban kijelöli a helyünket és feladatunkat a világban. Legutóbb a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kongresszusán világította meg a miniszterelnök, mi ennek a népnek a küldetése:

„Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja, hogy Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszméjére építhetünk.”Orbán szerint mi lehetünk az a mentőöv, amelyért „az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört Európa is kinyújtja majd a kezét. Hátha ők is meglátják a szépségét annak, ha az ember munkája egyszerre szolgálja a saját érdekét, a haza javát és Isten dicsőségét”. 

Nem kis feladat, sőt, a hatalmas felelősség miatt mázsányi súly nyomja a vállunkat, miközben a felszínen kell tartani a világot. Lehet, egyesével még el is bizonytalanodunk, hogy ránk van-e szabva ez a próbatétel. El lehet végezni persze méregdrága teszteket is, hogy kiderüljön, te is a hegyen épült város lakója vagy-e. De van egy sokkal pontosan tesztje ennek, ha rábízzuk a magyar körülírását a magyar néplélek háromszor kétharmados (vagyis hatharmados) ismerőjére. 

Itt a teszt, ami megmutatja, mennyire vagy te is mi, magyar. 2013 óta bizony nagyot léptünk előre. Az idézetek mind Orbán Viktor beszédeiből vagy interjúiból származnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.