Tüttő Kata az egyik mondatában még a Belváros-Leisztinger szerződést védte, a következőben már szennyesnek nevezte az ilyen megállapodásokat

politika
2019 október 07., 05:19
comments 287
Tüttő Kata Budapesten kampányol. (Forrás: Mszp.hu)
photo_camera Tüttő Kata Budapesten kampányol. (Forrás: Mszp.hu)

Izgalmas interjút készített az MSZP-s Tüttő Katával, az ellenzék V. kerületi polgármesterjelöltjével az Index, ami nem véletlenül forgott egy olyan ingatlanos szerződés körül, amihez Tüttőnek formálisan nincsen semmi köze.

Tavasszal írta meg ugyanis a Magyar Narancs a “Megtalálta a baloldal a tökéletes jelöltet a Belvárosban: az MSZP-s, aki családilag érintett a sötét ingatlanügyekben” című cikkében, hogy a baloldalhoz közelállónak elkönyvelt Leisztinger Tamás milliárdos, Tüttő egykori élettársa és gyermekeinek apja a saját szempontjából remek üzletet kötött a Fidesz vezette belvárosi önkrományzattal. Nyomott áron vehetett meg ugyanis egy Belgrád rakparti, 1000 négyzetméteresnél is nagyobb ingatlant. Az ügyletben közvetve szerepet játszott Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs is.

Az ellenzéken belül is megütközést keltett, hogy az MSZP miért pont az amúgy sem belvárosi - eddig XII. kerületi képviselőként politizáló - Tüttőt indította éppen itt.

A nemrég kiszivárgott, titkosszolgálati módszerekkel lehallgatott beszélgetésében Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt is azt mondta, hogy ha előbb tud a Leisztinger-szerződésről, nem támogatja Tüttő jelöltségét. 

Emiatt a mostani interjú is leginkább Leisztinger és a szerződés körül forgott.

Tüttő az Index riporterének egyenes kérdésére nem volt hajlandó elítélni, hogy Leisztinger, aki korábban már bérlője volt az ingatlannak, igénybe vette a bérlőknek járó kedvezményt és így kötött szerződést a kerülettel. Ehelyett arról beszélt, hogy sosem voltak közös gazdasági döntései vagy közös cégei Leisztingerrel, akit egyébként a legokosabb embernek tart az édesapja mellett.

Tüttő többször is elismételte, hogy nem ismeri az inkrimimált szerződést és az ügy részleteit. Miután kérdésre leszögezte, hogy nem hiszi, hogy volt élettársa korrupcióban érintett, Tüttő elég kellemetlen helyzetbe került a beszélgetés közben, ráadásul úgy, hogy nem is a riporter csalogatta csapdába, hanem ő terelte oda saját magát a “szennyes” kifejezés használatával:

Index: De csak felhívta őt, hogy érdeklődjön az ügy részleteiről, amely politikailag ráéghet önre. Vagy nem hívta fel?

Tüttő: Tisztességtelennek tartom, hogy olyan ügy ég rám, amely döntésnek nem voltam sem a részese, sem a haszonélvezője. Higgye el mindenki, hogy nem ismerem a konkrét szerződést. Tudom, hogy nehéz szóra bírni Leisztinger Tamást, de tényleg őt kell megkérdezni. Ami az én dolgom ezzel az egésszel, és már most jelzem: az október 13-ai győzelem után nemcsak az utcákat takarítjuk ki a Belvárosban, hanem Rogán Antal összes emberét is eltakarítjuk a cégekből és a hivatalból. És kiteregetjük a szennyest, nyilvánosságra hozunk minden régebbi szerződést, amelyet ma titkol az önkormányzat és a vagyonkezelő.

Index: Most szennyesnek minősített minden szerződést, így megint adódik a kérdés, hogy Leisztinger ingatlanszerzését is szennyesnek gondolja?

Tüttő: Nem, én azt mondom amíg nem látjuk a szerződéseket, nem tudjuk eldönteni, mit gondoljunk ezekről. Csak azt tudjuk, titkolják. Ha nyilvánosak lesznek, kiderül, mi szennyes és mi nem.

Amikor a riporter ezek után visszakérdezett arra az ügyesen elkerült tényezőre, hogy “De nincs olyan kapcsolatban Leisztingerrel, hogy megkérdezze a szerződés részleteit?”, Tüttő annyit felelt, hogy “Mi a gyerekeink jövőjéről szoktunk beszélni, és erről hozunk döntéseket.” Majd a terelést végigvíve az anyai érzésekről kezdett értekezni ahelyett, hogy elárulta volna, hogy hogy nem kérdezett rá egy ilyen fontos, az ő esélyeit is befolyásoló ügyre, amire, ha megválasztják, ráadásul neki is befolyása lesz.

Amikor a riporter tovább ütötte a vasat, miszerint “A nyilvánosság számára az a legfontosabb kérdés, hogy ha a kerület polgármestere lenne, tudna-e hitelesen eljárni a belvárosi ingatlanügyek esetében, amelynek Leisztinger Tamás is az érintettje. Mi a biztosíték?”, Tüttő azt válaszolta:

“Nem az én dolgom lesz megítélni, hogy melyik szerződés szennyes. Ott lesz a képviselő-testület, és legfőképp a nyilvánosság. Minden átlátható lesz. És amit ígérek: befejezzük ezt a fajta bérlői kedvezményes vásárlási rendszert.”



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.