A török katonák behatoltak Szíriába

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a Béke Forrása hadművelet keretében.

Órákkal azután, hogy Törökország kurd célpontokat kezdett el bombázni Szíriában, szárazföldi alakulatok is átlépték a határt. A török hivatalos narratíva szerint a behatolás célja, hogy egy "biztonsági zónát" alakítsanak ki a határ szír oldalán. Erdogan Twitteren arról írt, hogy a hadművelet célja, hogy megakadályozzák, hogy egy terrorfolyosó jöhessen létre a határ déli oldalán, és hogy békét hozzanak a régióba, azáltal, hogy felszabadíthák a helyi közösségeket a terroristák uralma alól. 

Menekülő emberek a török csapások előlFotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség korábban jelezte, hogy fel fogják venni a harcot a törökökkel. Beszámolók szerint a határmenti kurd városokból sokan elmenekültek már, a bombázásoknak több civil áldozata is volt

Az SDF humanitárius vészhelyzettől tartva, arra kérte az ISIS ellen létrejött, amerikaiak vezette nemzetközi koalíciót, hogy alakítsanak ki egy repüléstilalmi zónát a térségben, ezzel védve a polgári lakosság életét. 

A kurdok, akik az ISIS elleni harcban az Egyesült Államok fontos szövetségesei voltak, több ezer egykori ISIS-harcost tartanak fogva a térségben, és egyelőre nem világos, az ő sorsuk mi lesz, ha kitörnek a harcok. 

A török offenzíva napokkal azután indult meg, hogy Donald Trump amerikai elnök visszavonta az amerikai katonákat a határmenti területről, sokak szerint elárulva ezzel a kurdokat. A lépését befolyásos republikánus politikusok is elítélték. Szerdán Trump már rossz ötletnek nevezte a török behatolást, holott annak az ő döntése ágyazott meg. (BBC, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.