A török katonák behatoltak Szíriába

külföld
2019 október 09., 19:56
comments 211

A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a Béke Forrása hadművelet keretében.

Órákkal azután, hogy Törökország kurd célpontokat kezdett el bombázni Szíriában, szárazföldi alakulatok is átlépték a határt. A török hivatalos narratíva szerint a behatolás célja, hogy egy "biztonsági zónát" alakítsanak ki a határ szír oldalán. Erdogan Twitteren arról írt, hogy a hadművelet célja, hogy megakadályozzák, hogy egy terrorfolyosó jöhessen létre a határ déli oldalán, és hogy békét hozzanak a régióba, azáltal, hogy felszabadíthák a helyi közösségeket a terroristák uralma alól. 

Menekülő emberek a török csapások elől
photo_camera Menekülő emberek a török csapások elől Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség korábban jelezte, hogy fel fogják venni a harcot a törökökkel. Beszámolók szerint a határmenti kurd városokból sokan elmenekültek már, a bombázásoknak több civil áldozata is volt

Az SDF humanitárius vészhelyzettől tartva, arra kérte az ISIS ellen létrejött, amerikaiak vezette nemzetközi koalíciót, hogy alakítsanak ki egy repüléstilalmi zónát a térségben, ezzel védve a polgári lakosság életét. 

A kurdok, akik az ISIS elleni harcban az Egyesült Államok fontos szövetségesei voltak, több ezer egykori ISIS-harcost tartanak fogva a térségben, és egyelőre nem világos, az ő sorsuk mi lesz, ha kitörnek a harcok. 

A török offenzíva napokkal azután indult meg, hogy Donald Trump amerikai elnök visszavonta az amerikai katonákat a határmenti területről, sokak szerint elárulva ezzel a kurdokat. A lépését befolyásos republikánus politikusok is elítélték. Szerdán Trump már rossz ötletnek nevezte a török behatolást, holott annak az ő döntése ágyazott meg. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.