Sisakkamerával közvetítette a támadást a szélsőjobboldali merénylő Halléban

külföld
2019 október 09., 18:07
comments 186

Új információk derültek ki a német Halle városában két embert meggyilkoló támadóról: a merénylő egy 27 éves német férfi volt, akit Stephan B.-ként azonosítottak, korábban nem volt ismert a hatóságok előtt.

Spiegel információi szerint az elkövető sisakkamerát viselt, és a támadást közvetítette is. Az eddigi feltételezések szerint B.-nek nem sikerült bejutnia a hallei zsinagógába, ahol ekkor 70-80 ember tartózkodott, ezután lőtt le egy utcán sétáló nőt, illetve egy vendéget a szemközti kebabosnál.

A videón elhangzó szövegek alapján B. antiszemita és szélsőjobboldali nézeteket vallott. A férfit késő délután fogták el a rendőrök. Ugyan a rendőség elsőnek több elkövetőt sejtett a támadás mögött, mostanra úgy fest, hogy B. egyedül próbált meg behatolni a zsinagógába. A férfi nagyon komolyan fel volt fegyverkezve. 

Egy biztonságpolitikai elemzőintézet, a SITE igazgatója, Rita Katz a Twitteren elemezte a birtokukba került videofelvételt, és itt írt arról, hogy bármennyire is szörnyű volt a szerdai támadás, több szerencsésnek mondható tényező, például B. pánikolása, a zsinagóga bezárt ajtaja, illetve a rosszul működő fegyverek miatt a támadásból nem lett komolyabb vérfürdő.  Katz arról is írt, hogy a támadásról készült 35 perces felvételt B. egy online játékoldalra is feltöltötte. 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.