Trump rossz ötletnek nevezte a szíriai török támadást

külföld
2019 október 09., 18:46
comments 127

"Rossz ötletnek nevezte" a Szíriában indított török támadást az amerikai elnök a Fehér Ház által szerda délután kiadott közleményben. Donald Trump tudatta: az Egyesült Államok nem támogatja az offenzívát. Az amerikai elnök felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben és óvja meg a vallási kisebbségek tagjait.

"Az Egyesült Államok nem támogatja ezt a támadást, és világossá tette Törökország számára, hogy ez a hadművelet rossz ötlet" - fogalmazott az amerikai elnök. Emlékeztetett arra, hogy Törökország kötelezettséget vállalt a civilek, a vallási kisebbségek, köztük a  keresztények védelmére és egyben annak biztosítására, hogy nem alakul ki humanitárius válság.

A szerdai török katonai akciót éppen Donald Trump vasárnapi döntése tette lehetővé, sokak szerint elárulva ezzel az Egyesült Államokkal szövetségben álló kurdokat. 

Az Egyesült Államok elnöke vasárnap délután telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, majd vasárnap este a Fehér Ház közleményben tudatta: "Törökország nemsokára megindítja régóta tervezett hadműveletét Észak-Szíriában. Az Egyesült Államok fegyveres erői ezt nem támogatják, nem is bonyolódnak bele, és mivel az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, az Egyesült Államok hadereje a közvetlen térségben többé már nem lesz jelen".     

A Fehér Ház álláspontját az amerikai demokrata és republikánus politikusok nagy többsége elítélte, voltak, akik kifejezetten veszélyesnek minősítették az amerikai katonák kivonulását, részben az Iszlám Állam esetleges újraszerveződése, részben pedig a térségben várható hatalmi átrendeződés miatt.  (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.