Kósa Lajos szerint a külföldiek szavazatai miatt nyert Karácsony Gergely

POLITIKA
2019 október 14., 07:54
comments 580

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke volt az M1 vendége hétfő reggel, és többek között arról beszélt, hogy a fővárosban a főpolgármester-választást a Budapesten élő külföldiek döntötték el. 

Mint Kósa fogalmazott van 90 ezer európai polgár, aki Budapesten lakik, létesített lakcímet és elment szavazni. „Ők mondjuk kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására, részint nem magyarok, részint nem is értik” – mondja Kósa, aki szerint Karácsony Gergely és csapata külön kampányt is csinált rájuk (?). És ez a 90 ezer szavazat éppen a főpolgármester személyét döntötte el Kósa szerint, mert 50 ezer volt a különbség. 

link Forrás

A Fidesz politikusa kitért arra is, hogy ezeket a választókat a közvéleménykutatók sem mérték, mert a magyar biztosok nem tudják megkérdezni őket, angol kérdőív nincsen, így kiestek a fókuszból. 

Hogy Kósa honnan tudja, hogy az itt élő külföldiek (például Nikola Gruevszki) valóban mind elmentek szavazni, és mind Karácsony Gergelyre szavaztak, az nem derült ki. A helyzetet bonyolítja, hogy az ellenzéki jelöltek számos kerületben is győzni tudtak, holott a külföldiek azokra a listákra nem szavazhattak. Kósa is megjegyzi, hogy a kerületi helyzetek ennél bonyolultabbak.

A műsorban még elhangzott, hogy a kormány azt szeretné, hogy a magyar települések tovább fejlődjenek függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetés alatt vannak. 

Kósa Lajos azt mondta, országosan 1,8 millió ember szavazott a Fidesz-KDNP-re, az ellenzékre pedig 1,36 millió, a kormánypártoknak tehát "kényelmes" többsége van, és ezzel az eredménnyel bármikor kiegyeznének egy országgyűlési választáson is. Ugyanakkor világossá vált, hogy Magyarországon demokrácia van, tette hozzá Kósa.

A fideszes politikus szólt arról is, hogy a Fidesz úgy módosította a magyar választási rendszert, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választások jobban elváljanak egymástól, ne egy évben legyenek, ez azonban nem kedvez a kormányzópártoknak, mivel a ciklus közepén mindig változik a politikai klíma, népszerűtlenségi hullám szokott következni.

Kósa Lajos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a választást értékelve úgy fogalmazott, "tarka" a kép, hiszen a Fidesz nyerni tudott olyan városokban, amelyeket korábban "bevehetetlennek" hitt, elveszített korábbi fideszes körzeteket, néhány helyen pedig nagyon kicsi volt a szavazatkülönbség.

A Karácsony Gergellyel történő együttműködésről azt mondta, kíváncsian várják a programját, mivel a kampányban Karácsony csupa olyan dologról - például a kórházi ellátásról és "klímaerdő" telepítéséről - beszélt, amelyben a fővárosnak nincs hatásköre, ugyanakkor nem szólt olyan fontos témákról, mint a dugódíj, a városüzemeltetés vagy a szemétszállítás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.