A focistákra ötször nagyobb veszélyt jelent a demencia

egészség
2019 október 21., 17:56
comments 324

A Glasgow-i Egyetem kutatócsoportja egy 22 hónapos projekt keretében arra kereste a választ, hogy a focistákra valóban nagyobb veszélyt jelentenek-e a különböző, agyi leépüléssel járó betegségek. Hogy bizonyos sportok növelhetik a demencia, a Parkinson-kór vagy más idegi betegségek kialakulásának esélyét, azt rég gyanítják, de ez az első kutatás, ami kifejezetten a focistákat vizsgálta ilyen szempontból.

Az eredmény pedig egészen sokkoló, a kutatók ugyanis arra jutottak, hogy a focisták körében ötször nagyobb a demencia kialakulásának kockázata, mint a lakosság áltagánál, és kétszer nagyobb eséllyel alakul ki náluk Parkinson-kór is.

A felmérésben egyébként az 1900 és 1976 közötti időszakból 7676 olyan férfi egészségügyi adatait elemezték, akik profi focisták voltak Skóciában. (The Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.