Nyolcan égtek halálra vasárnap a chilei metrójegy-zavargásokban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Kifosztott boltból távozó férfi a chilei Valparaisóban.Fotó: JAVIER TORRES/AFP

A jelek szerint a gyújtogatások jelentik a napok óta tartó chilei utcai zavargások specialitását, amik miatt vasárnap hat nagyvárosban hirdettek rendkívüli állapotot. Sebastián Pinera elnök szombat este hiába vonta vissza a tüntetéseket kiváltó metrójegyár-emelést, a hangulat nemhogy nem enyhült, hanem, ha lehetséges, még fokozódott is. Vasárnap ugyanis nyolcan haltak meg, mindannyian tűzben. Három ember kifosztott és felgyújtott szupermarketekben, öten pedig egy szintén lángba borított raktárépületben.

Tüntetők az elnöki palota közelében, Santiago de Chilében.Fotó: Sebastian Brogca/Anadolu Agency

A hírügynökségi jelentések szerint a főváros Santiago és más nagyobb városok utcáin tankok és terepruhás, felfegyverzett katonák cirkálnak, miközben a rohamrendőrök több helyen is összecsaptak a tüntető tömeggel, akik a különféle épületek mellett járműveket gyújtottak fel, illetve buszmegállókat és metróállomásokat rongáltak meg. 

Tüntető horrorbohóc ValparaisóbanFotó: JAVIER TORRES/AFP

Santiagóban vasárnapról mára virradóra kijárási tilalmat rendeltek el. Az amúgy is kemény utcai jelenetek és a fővárosban cirkáló tankok Chilében különösen félelemkeltőek, hiszen Pinochet 17 éves, kegyetlen katonai diktatúrája óta nem látott hasonló jeleneteket a dél-amerikai ország. A metrójegyár-emelés ürügyén kirobbant zavargások oka az, hogy a hagyományosan Latin-Amerika legmódosabb országának számító Chilében hatalmasak a szociális különbségek.


Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.