A másfél éve tartó hódmezővásárhelyi kommentháború ellenzéki tábornokának adatait is lekérték a városházi adatlopásban

POLITIKA
2019 november 08., 09:53
comments 185

Márki-Zay Péter polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy valaki ezernél is több hódmezővásárhelyi polgár adatait kérte le a városházán úgy, hogy ezek az adatok nem voltak összefüggésben a munkájával. A polgármester azt mondta, tudják, melyik városházi dolgozó jelszavával történtek a lekérdezések, és a szóban forgó dolgozó az önkormányzati választás után felmondott, de a városvezetés mégis ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az ügyben, hiszen nem bizonyítható, hogy nem élt-e vissza valaki más a dolgozó belépési jelszavával.

link Forrás

Az ügy elég szövevényes, a lekérések között szerepelnek ellenzéki és kormánypárti véleményformálók, fideszes politikusok és civilek is, Márki-Zay alpolgármestere, Kis Andrea például ezt mondta a sajtótájékoztatón:

„Az ügy napvilágra kerülése után hátborzongató volt viszontlátni a kiskorú gyermekeink adatait, vagy azt a folyamatot, ahogy egy álnéven tevékenykedő, népszerű vásárhelyi internetes véleményformáló személyét lépésről lépésre felkutatták, és így őt beazonosították”.

Önmagában az, hogy az önkormányzatnál valakiről adatokat kérnek le, nem nagy botrány, az önkormányzati dolgozók nap mint nap tesznek ilyet egy-egy ügyintézéshez. A probléma ott van, ha ezeket az adatokat nem az önkormányzat munkájával összefüggésben, hanem magáncélra kérik le a dolgozók, márpedig Hódmezővásárhelyen valami ilyesmi történhetett a városvezetés szerint.

A hódmezővásárhelyi véleményformáló, akit Kis Andrea kiemelt, egy László Krisztián nevű Facebook-profillal kommentel, posztol és trollkodik, és annyit lehetett biztosan tudni róla, hogy szereti Márki-Zayt és az ellenzéket, és nagyon nem szereti a Fideszt. A tevékenysége sok hódmezővásárhelyi fideszest idegesít már egy jó ideje, az ellentétes oldalon álló fideszes véleményformálók naponta heves kommentcsatákat vívnak vele a Facebookon. A kormányoldali főkommentelőkkel ellentétben azonban László Krisztiánról nem tudni pontosan, kicsoda, a profilján ugyanis nincsen róla kép, és feltételezhetően ez nem is az igazi neve, vagy nem a teljes neve.

A Promenád nevű helyi fideszes híroldal idén februárban konkrétan egy iPhone X-et ajánlott annak, aki segít nekik „megszervezni egy interjút” László Krisztiánnal.

A városvezetés szerint a mostani adatlekérések közt szerepel egy rakás olyan ember, akiknek a nevében szerepel a László Krisztián név, Kis Andrea minden bizonnyal erre utalt a sajtótájékoztatón.

A helyzet akkor bonyolódott tovább, amikor Cseri Tamás, a hódmezővásárhelyi Fidesz egyik képviselője (aki maga is nagy facebookos vitatkozó, László Krisztiánnal is többször összecsapott már) valamikor október közepén egy vitában a Facebookon teljes nevén szólította László Krisztiánt. Cseri felesége ráadásul az önkormányzatnál dolgozott, és az októberi választás után felmondott, így a hódmezővásárhelyi ellenzéki kommentelők hamar összerakták, hogy bizonyára Cseri felesége lehetett az a dolgozó, akiről Márki-Zayék a csütörtöki sajtótájékoztatón beszéltek.

Felhívtuk Cseri Tamást, ő elismerte, hogy a felesége a választások után távozott a városházáról, de nem felmondott, hanem közös megegyezéssel jött el. A politikus azt mondta, Márki-Zay 2018 februári első polgármesteri győzelme után csoportvezetővé léptette elő a feleségét, majd többször hivatkozott erre a lépésre, mint bizonyítékra, hogy ő nem akarja ellehetetleníteni a fideszeseket. Ehhez képest a 2019 októberi választásokhoz közeledve Cseri felesége egyre inkább úgy érezte, kiközösítik a városházán, ha szakmai vitája van valakivel, automatikusan az ellenfelének adnak igazat, ezért döntött úgy, hogy ha az októberi választáson Márki-Zay és csapata nyer, távozik.

Cseri szerint az adatlopásról sem őt, sem a feleségét nem tájékoztatták, annyit tudnak csak, hogy az adatkérések abból az irodából történtek, ahol a felesége dolgozott. A képviselő szerint a barátaival ők már hónapokkal ezelőtt kiderítették, kicsoda lehet László Krisztián, majd október közepén egy vitában valóban megszólította az egyik feltételezett névvel.

„A Facebookomon odajött kommentelni, megszólítottam az egyik feltételezett névvel. Nem gondoltuk, hogy ez ekkora probléma lesz, több pengeváltásunk volt már korábban, én K. úrnak szólítottam, de nem reagált semmit.”

Paradox módon a fideszesek szerint így pont Márki-Zay leplezte le László Krisztiánt, hiszen a csütörtöki sajtótájékoztató azt bizonyította be, hogy a Cseri által használt megszólítás helyes volt.

A dolog azonban így nagyon zavaros, több okból is:

  1. A Promenádon már 2019 márciusában azt írták, tudják, kicsoda László Krisztián, igaz nem nevezték meg.
  2. Nem világos, hogy ha az adatokat lekérő személy tényleg le is kérte minden László Krisztián adatait, hogyan tudta volna beazonosítani éppen ezt a László Krisztiánt, amikor az önkormányzati adatbázisok semmilyen olyan információt nem tartalmaznak, amikből állampolgárok internetes tevékenységére lehetne következtetni. Márki-Zay sem tudott válaszolni, mikor erről kérdeztük.
  3. Márki-Zayék is egészen óvatosak voltak azzal, hogy az adatlopást konkrétan a Fideszhez kapcsolják, ők maguk is megerősítették, hogy a lekért adatok közt fideszes véleményformálók és politikusok adatai is szerepelnek.
  4. Viszont mégis a László Krisztián-szálat tolták előtérbe az ügyben, ezzel próbálva a Fideszre tolni a botrányt.
  5. A hódmezővásárhelyi Fidesz hetek óta hangoztatja, hogy valami bűzlik a Márki-Zay-vezette önkormányzat informatikai közbeszerzései körül, szeptemberben a Közbeszerzési Döntőbizottság bírságot is kiszabott az önkormányzatra a szerződések miatt.
  6. Nem világos az sem, hogy ha az adatlekérések a választás előtt történtek, miért nem lett belőlük már akkor balhé. Erre Márki-Zay azt mondta, hogy annyira közel voltak a választások, és annyira bonyolult volt az ügy, hogy nem tudtak vele foglalkozni, mindenképp át kellett nézetni a dolgot egy informatikussal, hogy tudják, mi történt pontosan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.