A 22. kerületi MSZP vezetője: Miért kellene nekünk visszaadni a mandátumunkat?

POLITIKA
2019 november 15., 13:20
comments 228

„Ez egy vicc, amit beszélnek. Vicc kategória. Az EP választás óta tart ez a történet. Ki akarják szorítani az MSZP-t a helyi politikából” - mondta Dankóné Hegedűs Jolán, mikor arról kérdeztük, miért szavazott a 22. kerületi önkormányzat két MSZP-s képviselője a fideszesekkel a képviselőtestület csütörtök esti alakulóülésén.

„A kerület érdekében és a helyi MSZP érdekében szavaztam így.”

Az alakulóülés után a Momentum és a DK is azzal vádolta Dankónét és a másik MSZP-st, Daróczi Károlyt, hogy felrúgták az ellenzéki megállapodást egy alpolgármesteri helyért cserébe. Budafok-Tétényben az egyesült ellenzék szerzett többséget a képviselőtestületben, a polgármesteri széket azonban meg tudta tartani a fideszes Karsay Ferenc. A Momentum és a DK szerint az ellenzék megállapodott arról, hogy a három alpolgármesteri helyből egyet a DK, egyet a Momentum, egyet pedig a Fidesz kap. A két MSZP-ssel azonban a fideszesek el tudták érni, hogy a három alpolgármesterből 2 fideszes legyen, a harmadik helyet pedig Dankóné Hegedűs Jolán kapta meg.

Dankóné azt mondta, semmilyen megállapodást nem rúgtak fel, amit a Momentum és a DK ellenzéki megállapodásnak nevez, az diktátum volt, amit az MSZP soha nem fogadott el. Dankóné szerint volt, hogy az MSZP-t nem is hívták meg a helyi ellenzéki egyeztetésekre, és szóban jelezték is, hogy az ellenzéki megállapodást az alpolgármesteri helyek kiosztásáról nem fogadják el.

A Facebookra november 13-án az egyik helyi momentumos képviselő feltöltötte a megállapodás szövegét, és ebben az aláírók között a két MSZP-s is szerepel, Dankóné szerint azonban ezt ők sosem fogadták el, a momentumos Tóth Endre egyszerűen csak odabiggyesztette a nevüket. Az MSZP ehhez képest mindvégig azt szerette volna elérni, hogy ne legyen fideszes alpolgármester, legyen egy DK-s, egy momentumos és egy MSZP-s. Dankóné szerint azonban a DK és a Momentum ezt nem akarta elfogadni, mondván, a fideszes polgármester soha nem menne ebbe bele.

„Nem érzem azt, hogy akkora különbség lenne a három párt között, amit itt akartak kifejezni a megállapodásban.

Országosan lehet, hogy van, de itt nincs. Itt van egy MSZP-s országgyűlési képviselő, az MSZP helyi beágyazottsága sokkal nagyobb, mint a Momentumé. A DK-t nem vitatom, de ők régebben is építkeznek a kerületben.”

A Momentum és a DK azzal is vádolta az MSZP-t, hogy megsértették azt az ellenzéki minimummegállapodást, amit október 21-én fogadtak el a 22. kerületi testület ellenzéki képviselői, ugyanis ebben szerepel, hogy „nem kötünk semmiféle politikai szövetséget a Magyarország demokratikus, jogállami berendezkedését leépítő, intézményes korrupciót működtető FIDESZ-KDNP kormánykoalíció pártjaival”.

Dankóné szerint azonban ez a vád is alaptalan, ugyanis, ha az ő akciójuk a Fidesszel való megállapodásnak számít, akkor annak is a Fidesszel való megállapodásnak kellene számítania, hogy a Momentum és a DK korábban egy alpolgármesteri helyet felkínált volna a Fidesznek.

Csütörtökön este az MSZP vezetősége a történtek miatt felszólította a két 22. kerületi MSZP-st, hogy adják vissza a mandátumukat, és lépjenek ki a pártból. Dankóné azt mondta, nem érzik úgy, hogy ezt meg kellene tenniük. Daróczi Károly ugyanis egyéniben nyert mandátumot, ha azt visszaadja, új választást kellene kiírni, ő pedig 2006 óta képviselő Budafok-Tétényben, és rengeteget dolgozott a kerületért. Az alpolgármester azt mondta, az ellenzék nyugodt lehet, a Fidesznek továbbra sem lesz többsége a közgyűlésben, ugyanis nem kötöttek a kormánypárttal semmilyen alkut arra vonatkozóan, hogy az MSZP-sek a jövőben is támogatnák a fideszes indítványokat.

Dankóné szerint azonban neki a helyi MSZP érdekeit is kell néznie, márpedig ha nem így szavazott volna, ahogyan az alakulóülésen szavazott, azzal Magyar Szocialista Párt helyi szervezete veszített volna, a DK és a Momentum pedig könnyebben szoríthatta volna ki a szocialistákat a kerületi politikai életből. Márpedig az MSZP hely beágyazottsága Dankóné szerint érték, amit meg kell tartani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.