Egyelőre nem végzik ki a texasi férfit, akinek a spermáját egy halott lányban találták meg

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Huszonegy éve vár a kivégzésére Rodney Reed, egy texasi férfi, akit egy 19 éves nő meggyilkolásával vádolnak. November 20-ra tervezték a kivégzését, méreginjekcióval. Csakhogy az ítélet végrehajtását egy friss bírósági döntés értelmében legalább 120 nappal elhalasztják, mert új bizonyítékok kerültek elő az ügyében. Rodney Reed kezdettől ártatlannak mondta magát, és ügyéből országos botrány lett Amerikában, számos híresség is kiállt mellette (Rihanna és Kim Kardashian például), és már 2,9 millióan írtak alá egy petíciót a védelmében.

A fekete Reedet egy 19 éves fehér nő, Stacey Stites meggyilkolásáért ítélték el. A nő a furgonjával a munkahelyére, egy zöldséges boltba tartott 1996 egyik reggelén, amikor eltűnt. Az autóját üresen találták, majd később a közelben a holttestére is rábukkantak. A saját övével fojtották meg. 

Rodney ReedFotó: HO/AFP

Stites testében Reed spermájának a nyomaira bukkantak. A DNS minta alapján azonosították Reed-et, mert benne volt a rendőrségi adatbázisban, ugyanis korábban már meggyanúsították szexuális erőszakkal - igaz, abban az ügyben felmentették. 

Reed azt vallotta, hogy titkos szerelmi viszonyban volt az áldozattal, akivel halála előtti napon volt együtt utoljára, a nyomai akkor kerülhettek a nőbe. A tárgyaláson azonban az igazságügyi szakértők azt vallották, hogy a nyomok ennél frissebbek lehettek. A csak fehérekből álló esküdtszék ezek alapján bűnösnek ítélték Reed-et, bár az ujjlenyomatait sem a lány autójában, sem a gyilkossághoz használt övön, sem pedig a környéken nem találták meg. 

Időközben több tanú is előkerült, akik azt állítják, hogy szerintük a nő vőlegénye, egy fehér rendőr, Jimmy Fennell lehetett az igazi gyilkos, aki féltékenységből végzett vele. A nő egy barátnője azt mondta, hogy Fennell megfenyegette a menyasszonyát, hogy végez vele, ha megcsalja. Fennell egy volt rendőr kollégája pedig felidézte, hogy a nő temetésén azt mondta, hogy "azt kapta, amit megérdemelt". Az egyik igazságügyi szakértő pedig azt vallotta, hogy 1996 óta bővültek tudományos ismeretei, és ma már nem állítaná azt, hogy Reed spermája csak nem sokkal Stites halála előtt kerülthetett az áldozatba, mai fejjel azt gondolja, hogy előző napról is megmaradhatott. 

Fennellt később emberrablás és szexuális erőszak miatt börtönbe zárták, 2018-ban szabadult. Egy volt cellatársának a vallomása a legfontosabb új szál az ügyben: ő azt állítja, hogy a börtönben Fennell elmondta neki, hogy a volt menyasszonya megcsalta egy fekete férfival, és ezért "meg kellett ölnie".

Fennell szerint ez hazugság, és egykori rabtársa csak azért mond ilyeneket, hogy elengedjenek valamit a büntetéséből. (BBC

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.