Tüntetnek az emberek Iránban, mert 107 forintra emelték a benzin árát

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Irán számos nagyvárosban tüntetések alakultak péntek este, mert a kormány váratlanul jelentős, 50 százalékos benzináremelést jelentett be.

Az olajban egyébként gazdag Iránban a helyiek rendkívül olcsón juthattak benzinhez: 1 liter mindössze 72 forintnak megfelelő riálba került péntek éjfélig. Pénteken azonban a kormány bejelentette, hogy a benzin ára 107 forintra emelkedik, és ezen az áron is autónként egy hónapban csak 60 litert lehet vásárolni.

Felháborodott emberek kezdtek tüntetésbe az intézkedés ellen az ország sok nagyvárosában, és óriási dugók alakultak ki a benzinkutaknál, hogy utoljára még olcsóbban tankolhassanak az emberek. 

Tankolás Teheránban.Fotó: STR/AFP

Iránban az újra bevezetett amerikai szankciók nyomán sokat romlott a gazdasági helyzet: idén 40 százalékos inflációval és a GDP 9 százalékpontos esésével számolnak. 

Ugyanakkor a kormány azt állítja, hogy a benzinből érkező megnövekedett bevételek nem a költségvetés foltozgatására megy, hanem családtámogatási intézkedésekre költik majd, az utolsó riálig. (deutsche welle)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.