Visszavonja a Vasvári Csabával szemben indított fegyelmi eljárást a Fővárosi Törvényszék

Tbg
igazságszolgáltatás
2019 november 22., 16:33
comments 54

Mégsem indít eljárást a Fővárosi Törvényszék Vasvári Csaba bíróval szemben, közölte a törvényszék elnöke Tatár-Kis Péter. 

A Vasvári Csaba bíró elleni eljárásról a 444 is írt

„November 6-án nyilvánosságra került, hogy Tatár-Kis Péter (...) fegyelmi eljárást kezdeményezett Vasvári Csaba bíró ellen. (...) A fegyelmi célpontja, Vasvári Csaba egy "belső ellenzékhez" sorolt bíró. (...) Vasvári ellen most azért indult fegyelmi, mert egy általa tárgyalt büntetőügyben az EU luxemburgi bíróságához fordult.”

Tatár pénteki közleménye ezekre a sajtóhírekre reagál, és ezoket az értesüléseket, - különösebb magyarázat nélkül - légből kapottnak minősíti:

„Az elmúlt napokban számos hamis információ jelent meg a dr. Vasvári Csaba pesti központi kerületi bírósági bíróval szemben indult fegyelmi eljárással kapcsolatban.
A valótlan tartalmú híradások azt a hamis látszatot keltették, mintha dr. Vasvári Csabával szemben a Fővárosi Törvényszék elnöke azért indított volna fegyelmi eljárást, mert nevezett bíró egy előtte folyamatban lévő ügyben az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett”

Tatár közleményében nem árulja el, miért indított eljárást, mivel a törvény szerint ezt a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni.

„A  (...) törvény ugyanakkor (...) akként rendelkezik, hogy a fegyelmi eljárást a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni. Erre tekintettel nem áll módomban a közvéleményt részletesen tájékoztatni a dr. Vasvári Csabával szemben megindított fegyelmi eljárás alapját képező bírói kötelességszegésről.”

Az eljárás visszavonását pedig azzal indokolja, hogy nyilvánosságra került az ügy:

„Bár a Fővárosi Törvényszék elnökeként a fegyelmi eljárás megindítása jelen esetben kötelességem volt, a bírósági szervezet érdeke most mégis azt kívánja, hogy e kezdeményezésemet vonjam vissza. Mivel a valóság feltárása a fegyelmi eljárás nem nyilvános volta miatt nem áll módomban, ezzel kívánom elejét venni annak, hogy bárki félinformációk kiszivárogtatásával rombolhassa amagyar bíróságok tekintélyét.” 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.