A magyar származású Claire Szabó lett a kormányzó szociáldemokrata párt elnöke Új-Zélandon

külföld
2019 november 30., 07:58
comments 144

Magyar idő szerint szombat hajnalban a 41 éves új-zélandi-magyar kettős állampolgárságú Claire Szabót választotta elnökének a kormányzó szociáldemokrata (Labour) párt Új-Zélandon.

Szabó édesapja 1956-ban, 17 évesen menekült el Magyarországról, és Új-Zélandon kezdett új életet, ahol mérnökként dolgozott. Claire Szabó már kint született, de 19 éves korában néhány évre Magyarországra jött, megtanult magyarul és megszerezte a magyar állampolgárságot is. Összesen öt évet élet Magyarországon.

Miután visszament Új-Zélandra egy olyan non-profit cégnél kezdett dolgozni, ami menekülteknek és bevándorlóknak segített beilleszkedni és angolul tanulni. Ekkor kezdett politikával is foglalkozni. 2013-ban ennek kapcsán csináltunk is vele egy rövid interjút itt a 444-en.

Akkor ezt mesélte a magyar és az új-zélandi politika különbségeiről:

Mikor 2010-ben megnyertem az év fiatal vállalkozója díjat, volt utána egy fogadás a governor general [a brit korona képviselője Új-Zélandon, az államfő - a Szerk.] rezidenciáján. A vacsora után odajött hozzám egy képviselő a jobboldali Nemzeti Párttól (National) és azt mondta: "Claire, maga egy intelligens, fiatal ambiciózus nő, ilyenekre van szükségünk a Nemzeti Pártban, keressen meg valamikor". Utána odajött egy másik képviselő, a Szociáldemokrata Pártból (Labour) és elmondta nagyjából ugyanezt, azzal, hogy a Munkáspártban a helyem. Aztán egymásra néztek, és azt mondták: az országnak van ilyen emberekre szüksége. Szóval mindegy melyiküket, melyik pártot, de keressem meg valamelyikőjüket, és vegyek részt a politikában. Azt hiszem, ilyesmi Magyarországon nem fordul elő.

Nem sokkal később otthagyta a céget, amit vezetett, a Harvardon tanult egy évet. Akkor az is szóba került, hogy a CEU-ra jön tanulni egy darabig, de aztán visszament Aucklandbe, és a Habitat for Humanity ottani vezérigazgatója lett. Ekkor már aktív volt a szociáldemokrata politikában.

Most a kinti sajtó azt írja, hogy a párt jelenlegi vezetése, beleértve Jacinda Ardern miniszterelnököt Szabót akarta elnöknek, és hogy a kongresszuson elmondott beszéde döntötte el végül a versenyt, amiben Tane Phillips, a szociáldemokraták maori származású jelenlegi alelnöke volt Szabó fő ellenfele.

Ebben többek között arról beszélt, hogy édesapjának - miután elmenekült Magyarországról - milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, sokáig egy önkormányzati bérlakásban élt, miután az országba érkezett, és hogy ő részben éppen ezért foglalkozott egész életében olyanokkal, akiknek segítségre, oktatásra vagy lakhatásra van szüksége a beilleszkedéshez, hogy mindenki megkapja azokat a lehetőségeket, amik édesapját segítették beilleszkedni az új-zélandi társadalomba.

A szociáldemokraták előző elnöke, Nigel Hawort azért mondott le, mert a hírek szerint nem megfelelően kezelt egy szexuális zaklatási ügyet, amiben a párt egyik parlamenti munkatársát vádolták.

Szabó várhatóan feladja a posztját az új-zélandi Habitatnál, hogy a pártelnökségre koncentráljon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.