Janisch Attila szerint a kormánymamelukok Gothár ürügyén már a Színművészeti Egyetem kisöprésén agyalnak

POLITIKA
2019 december 01., 18:38
comments 147
Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár a Hogy volt!? című tévéműsor felvételén 2016 márciusában.
photo_camera Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár a Hogy volt!? című tévéműsor felvételén 2016 márciusában. Fotó: Zih Zsolt/MTI/MTVA

"Jönnek a Pásztorok, ebből einstand lesz" - ezzel az irodalmi felütéssel kezdi lendületes publicisztikáját a Magyar Narancsban Janisch Attila rendező, aki a Gothár-ügy apropóján ír arról, hogy milyen lelkesen szállt rá a témára annak a Fidesznek a médiája, amely épp nem volt hajlandó megszavazni a nők elleni erőszak felszámolását célzó javaslatot az Európai Parlamentben.

Gothár Péter filmrendező átveszi a Nemzet Művésze díjat Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől a Pesti Vigadó dísztermében 2014. november 17-én
photo_camera Gothár Péter filmrendező átveszi a Nemzet Művésze díjat Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől a Pesti Vigadó dísztermében 2014. november 17-én Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Félreértés ne essék, Janisch addig jogosnak tartja a felháborodást, amíg az Gothár Péter "eléggé el nem ítélhető", illetve "elfogadhatatlan" cselekedetéről, illetve általában a nők elleni erőszak problémájáról szól. "Gothár Péter tettére nincs felmentés, nem lehet semmilyen magyarázat, hiszen az efféle tetteket nem lehet eléggé elítélni és a hasonló cselekmények elkövetésének megelőzéséért mindent meg kell tenni" - teszi egyértelművé ezzel kapcsolatos véleményét.

Azonban szerinte az a buzgalom, amivel a "kormány iránt fenntartás nélkül elkötelezett orgánumok és televíziós csatornák" foglalkoznak az üggyel, valójában másfajta igyekezetet takar. "A fókuszt mind jobban áttolják a baloldali politikai térfélre", írja. Vagyis szerinte Gothár menthetetlen bűnének apropóján térfoglalásra készülnek, a Katona igazgatójának, Máté Gábornak az eltávolítását követelik, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elleni támadásra használják a történteket.

Ennek bizonyítékát látja Kálomista Gábor nyilatkozatában, aki szerint az SZFE "az egész magyar színházi és filmes szakma rákfenéje", ahol "identitásnevelés folyik, amely a szakmai képzés rovására megy". Vagy Eperjes Károlyéban, aki szerinte már az emberiség pusztulását vizionálja abból, hogy "vallástalan színházcsinálók az aberrált színházaikban és adaptációkkal molesztálást követnek el például Shakespeare-en és Moliere-en". Illetve Halász János fideszes politikust, aki már az SZFE vezetőinek lecserélését szorgalmazta.

Közben ezek a viták "éppen a lényegről viszik el a figyelmet, vagyis nem a nők elleni erőszak tényleges felszámolása ésvagy megelőzése a fontos, hanem a »balliberális« oldal politikusainak és kulturális intézményeinek lejáratása". (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.