Ebben a táborban hamarosan emberek fognak meghalni

külföld
2019 december 05., 17:08
comments 114

Embertelennek és elfogadhatatlannak nevezte a bosznai Vučjak menekülttáborban uralkodó állapotokat a bosznia-hercegovinai származású Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa. A júniusban felállított táborban úgy 600 ember él sátrakba zsúfolva, fűtés nincs, az élelmiszer-ellátás nem megoldott. Mijatovic kedden látogatott el a táborba, az utána tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, szégyelli magát, hogy ez épp Boszniában történik.

„Ez Bosznia-Hercegovina szégyene. A körülmények embertelenek. Ez szégyenletes, és nem tudom elhinni, hogy egy ilyen dolog megtörténhet Boszniában - hogy történelmünket és azt, hogy menekültként miken mentünk keresztül, ne is említsem. A tábort még ma be kell zárni” - hangsúlyozta az emberi jogi biztos. „Ezeket az embereket meleg helyen kell elszállásolni, ahol enni kapnak, és ahol kérelmeiket a megfelelő módon dolgozzák fel”. Hozzátette, teljesen sokkolta, hogy milyen súlyos állapotok uralkodnak Vučjakban.

„Soha életemben, hosszú karrierem során soha nem láttam ilyet, pedig jártam már pár táborban. Szégyellem magam, hogy ez az én hazámban történik. Biztosként nem erre számítottam, ahogy boszniai emberként sem. Ismétlem, szégyellem magam miatta” 

- hangsúlyozta Mijatovic.

A tábor bezárását azért kéri, mert „hamarosan emberek fognak meghalni. Azért ki lenne aztán felelős?” - zárta a tábornál tartott beszédét.

Dunja Mijatovic december 3-án látogatott el a táborba.
photo_camera Dunja Mijatovic december 3-án látogatott el a táborba. Fotó: -/AFP

A Vučjak táborban valóban drámai a helyzet, főleg azóta, hogy a hőmérséklet -1 fok alá esett. A sátrak nem fűthetők, a bevándorlók gyakran a közelben gyűjtött fákból raknak tüzet a sátrakon kívül vagy a sátrak belsejében, hogy kicsit átmelegedjenek. A probléma csak az, hogy a tábor környéke el van aknásítva, így minden egyes alkalommal, amikor fáért indulnak, vagy megpróbálnak átszökni Horvátországba, közvetlen életveszélyben vannak.

A Vučjak tábort kedden emberi jogi szervezetek képviselői is meglátogatták, és ők is bezárását követelték. Egy boszniai miniszter szerint azonban legalább egy hónapba telik átszállítani az embereket más, biztonságosabb táborokba.
„Az emberek emberek, nem állatok” - mondta a Reutersnek egy 24 éves afgán férfi, aki három és fél éve indult el Európa felé. „Látja, nagyon hideg van, nem lehet aludni, nincs mit enni” - magyarázta Mauloddin.

A 27 éves, pakisztáni Aftab Tariq a szabadban zuhanyozik a Vucjak menekülttáborban. A víz nem iható, fűtés nincs és egyre hidegebb van.
photo_camera A 27 éves, pakisztáni Aftab Tariq a szabadban zuhanyozik a Vucjak menekülttáborban. A víz nem iható, fűtés nincs és egyre hidegebb van. Fotó: Darko Bandic/AP

Ő és nagyjából hatszáz társa, akik többsége a Közel-Keletről és Ázsiából érkezett, azért ragadtak a táborban, mert a boszniai hatóságok nem tudtak megállapodni abban, hova vigyék őket. Vučjak alig 8 kilométerre fekszik a határtól, az itt lakókat a 45 ezer lelket számláló Bihácsról szállították át ebbe az ideiglenesnek szánt, egy egykori szeméttelep helyén felhúzott táborba. Azért kellett legalább néhány száz menedékkérőnek új helyet keresni, mert a túlzsúfolt Bihácson kezdett elviselhetetlen lenni a helyzet. 

A helyiek is megsínylették a több ezer bevándorló jelenlétéből adódó problémákat és konfliktusokat, és emiatt rendszeresen panaszkodtak is. Bihácson két nagyobb befogadóközpont van, a Bira és a Miral, ezekben a hatóságok már júniusban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, hogy megelőzzék a lakosság és a táborlakók közötti további konfliktusokat.

A tábor lakói ebédért állnak sorba, amit a Vöröskereszt biztosít számukra. A fotó november 20-án készült.
photo_camera A tábor lakói ebédért állnak sorba, amit a Vöröskereszt biztosít számukra. A fotó november 20-án készült. Fotó: AMEL EMRIC/NurPhoto

Segélyszervezetek már régóta sürgetik a tábor bezárását, ahol elektromosság és víz sincs. A lakók többségének nincs meleg ruhája, vannak, akik strandpapucsban gyűjtik a fát a behavazott erdőben. A DW arról írt korábban, hogy a körülmények és az orvosi ellátás hiánya miatt sokan rühesek, tetvesek. Mivel tiszta víz sincs, néhányan hepatitisszel küzdenek. 

A legnagyobb bajuk mégsem ez, hanem az, hogy - állításuk szerint - jogszerűtlenül járnak el velük szemben. Bár a törvények szerint abban az EU-tagországban folyamodhatnak kérelmük elbírálásáért, ahova először érkeznek, a Boszniában rekedt bevándorlók azt állítják, Horvátországban azt sem engedik nekik, hogy egyáltalán benyújtsák azt. Sokan azt mesélik, a horvát rendőrök rendszeresen megverik és kirabolják őket, majd visszaküldik őket Boszniába. Nemzetközi aktivisták, köztük az Amnesty Internation megerősítette beszámolóikat, a hatóságok azonban visszautasítják a vádakat.

Az a kevés víz sem iható, amennyit kapnak.
photo_camera Az a kevés víz sem iható, amennyit kapnak. Fotó: Darko Bandic/AP

A DW azt írja, az EU nem finanszírozza a tábort és követeli annak bezárását. Az Unió már több mint 11 millió dollárt adott Boszniának arra, hogy új, élhetőbb szállást biztosítsanak, de a helyi közösségek rendre megakadályozzák, hogy menekülttábort építsenek a környékükön. 

A hatóságok nemrégiben azt javasolták, a tábort egy kis falu, Lipa közelében állítsák fel, nagyjából 20 km-re Bihácstól. A településen főleg szerbek élnek, akik a terv miatt beperelték Bihács polgármesterét, mert szerintük csak azért akarják a közelükben elszállásolni a menedékkérőket, hogy megakadályozzák, hogy azok a szerbek, akik a délszláv háború során elhagyni kényszerültek otthonaikat, visszatérhessenek oda.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) arra figyelmeztet, hogy a tábor lakói közül egyre többen küzdenek légzőszervi megbetegedéssel és olyan bőrproblémákkal, melyek a rettenetes körülmények miatt alakultak ki náluk. 

„Hacsak a hatóságok nem biztosítanak elfogadható, télen is élhető szállást és normális szolgáltatásokat ezeknek az embereknek, attól tartunk, csak idő kérdése, hogy mikor kezdenek meghalni emberek” - mondta Nihal Osman, a szervezet képviselője. 

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken sajtótájékoztatót tart az ügyben, itt részletesen beszámol majd arról, mit tapasztalt a táborban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.