Húsz magyar sportoló bukott le idén, egy évvel az olimpia előtt doppinggal

sport
2019 december 10., 16:16
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője
photo_camera Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője Fotó: Sport24/Digisport - screenshot

Döbbenetes adatot hozott nyilvánosságra Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke kedden a Sport 24-nek annak apropóján, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. Tiszeker tájékoztatása alapján idén már Magyarországon is lebukott húsz sportoló.

Tiszeker szerint ez példátlan, és különösen elszomorító, hogy az érintett sportágak - atlétika, kerékpár, kajak-kenu, súlyemelés - többsége érdekelt a jövő nyári tokiói olimpián.

„Szomorú vagyok, mert reménykedtem, hogy Magyarországon legalább stagnál a pozitív eredmények száma, de szó sincs erről. Jelenleg 20 pozitívnál tartunk, ami nagyon sok egy ilyen pici országban" - mondta Tiszeker. Szerinte ugyan étrendkiegészítőből származó stimulánsnál előfordulhat, hogy a doppingvétség nem szándékos, de "a húsz esetnek legalább a fele egyértelműen szándékos". A lebukottak között volt, aki szintetikus szereket, volt, aki vérdoppingot, volt, aki növekedési hormont szedett. "[E]zeknél nem lehet azt mondani, hogy véletlenül, vagy gondatlanságból, óvatlanságból került ilyen helyzetbe a sportoló" - mondta Tiszeker, aki szerint ez "mindenképpen elgondolkodtató".

Tiszeker szerint az érintett sportolók nevét csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha az ügyüket lezárták, és abban jogerős ítélet született. Addig csak a sportágakat jelölik meg oldalukon. "Talán megdobbenni nem fogunk, de nem fogunk örülni" - tette hozzá. (Via Digisport)