A Guardian szerkesztőségi vezércikkben nevezi demokráciakrízisnek Orbánék új kultúrtörvényét

politika
2019 december 11., 19:23
comments 176

Szerkesztőségi vezércikkben számol be a Guardian a Fidesz és a kormány ma elfogadott, kulturális törvényeket módosító csomagjáról. A lap szerint a csomag és az akörül kialakult vita nemcsak politikai dráma, hanem demokratikus és művészeti krízis is.

A cikk a Fidesz tavaly indított kultúrharcának bemutatásával kezdi, leírják, hogy Orbán Viktor maga vázolta fel, hogy a hosszantartó politikai hatalomhoz, a rendszer- és korszaképítéséhez a kulturális teret is el kell foglalnia a jobboldalnak. Emellett a Fidesz és holdudvara 2010 után fokozatosan terjesztette ki hatalmát az élet mind több területére, a Guardian értelmezése szerint a mostani törvénnyel pedig a színházi életet igyekszik elfoglalni a kormánypárt.

A törvény ellen tüntetők a Madách téren hétfőn
photo_camera A törvény ellen tüntetők a Madách téren hétfőn Fotó: Znamenák István

A cikk záró bekezdésében Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényére utal, amiben az író hosszan értekezik a giccsről, és leírja, hogy a totalitárius giccs akkor válik felkapottá, amikor egy politikai csoport hosszú időn keresztül birtokolja a hatalmat. A kollektív erő és a csoportos erény megszállottjaként pedig a giccs művészete a valódi élet rendetlen és kihívó természetét és a szabálykövetés egyéni megtagadását - írja a cikk, megegyezve, hogy a jövőt előre jelzi az is, hogy az Operaház levette műsoráról a Billy Elliotot, miután több cikkben is azzal támadta a művet a kormánymédia, hogy a homoszexualitást reklámozza. „Orbán új színházi törvénye nemcsak elveiben rossz. Rossz a művészet is, amit majd kitermel” - zárul a cikk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.