Nicola Sturgeon: A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás

külföld
2019 december 13., 13:49
comments 305
photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A brit parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni - mondta péntek délután Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a Brexitet határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP) igen jól szerepelt a választáson: frakciólétszáma a londoni alsóházban 13 fővel 48-ra emelkedett. Az SNP ezzel a második legnagyobb ellenzéki párt a brit parlamentben a Liberális Demokraták előtt.

A választást országos szinten a Boris Johnson brit miniszterelnök vezett e Konzervatív Párt nyerte több mint három évtizede példátlan fölénnyel. Boris Johnson miniszterelnök arról beszélt, ez egyértelmű felhatalmazás a Brexitre.

Nicola Sturgeon erre azt mondta: sajnálkozással ugyan, de el kell ismernie, hogy Johnson mandátumot szerzett a Brexit végrehajtására Angliában, arra azonban semmiféle felhatalmazása nincs, hogy Skóciát is kivigye az EU-ból.

A skót miniszterelnök közölte, hogy kormánya már a jövő héten megkezdi az újabb skóciai függetlenségi népszavazás jogi előkészítését, ami Indyref2 néven fut. Boris Jonhson ezt határozottan ellenzi, Sturgeon szerint viszont a skótoknak joguk van ehhez. „Önnek, mint a Skóciában vesztes párt vezetőjének nincs joga az utunkba állni” - üzente Johnsonnak. „Itt az idő, hogy a skótok döntsenek a jövőjükről.” 

2014 szeptemberében, vagyis jóval a Brexit-népszavazás előtt egyszer már szavaztak erről a skótok. Akkor szűk többséggel, 55 százalékkal azok nyertek, akik maradni akartak az Egyesült Királyságban. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.