Egymillió négyzetkilométeren örvénylik a meleg víz Új-Zéland mellett

Tbg
környezet
2019 december 27., 06:30
comments 27

Kivételes természeti jelenség alakult ki az elmúlt hetekben Új Zélandtól nyugatra a Csendes-óceánon: egy hatalmas területen a víz felsőbb rétege az átlagosnál 6 fokkal melegebb.

A jelenséget vizsgáló kutató szerint egy anticiklon okozta a páratlan felmelegedését az óceán vízének, mivel itt hetek óta nem fúj a szél, ami lehűtené a vízfelszínt. A meleg vízfolt hatalmas, egymillió négyzetkilométert tesz ki, azaz Új-Zéland területének négyszeresét.

„Ez most a Földön felfedezhető legnagyobb, egybefüggő olyan terület, amelynek átlaghőmérséklete élesen elválik a környező területektől. Errefelé 15 fok szokott lenni, most húsz van” - közölte James Renwick, a wellingtoni Victoria egyetem vezető kutatója, aki szerint nem szokatlanok az ilyen melegebb területek Új-Zéland mellett, de ilyen nagy, ilyen kiugrú hőmérséklet-eltéréssel, nagyon szokatlannak számít.

Az azonban már kevésbé, hogy az elmúlt években Új-Zélandon sorra dőltek meg a melegrekordok, két évvel ezelőtt a nyár áltagosan 3 fokkal volt melegebb, mint a korábbi évtizetekben. A WMO adatai szerint az elmúlt évtized 1,1 fokkal melegebb volt globálisan, mint az iparosodást megelőző időkben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.