Felirat figyelmeztet a magyar kórházakban, hogy ne készíts olyan fotót a tárgyi feltételekről, melyek sérthetik a kórház jó hírnevét

Egészségügy
2019 december 30., 11:31
comments 372

Két kórházból is kaptunk fotókat olyan figyelmeztető feliratokról, melyek a fotózás tilalmáról szóltak. Egyik olvasónk a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházból, míg egy másik olvasónk a budapesti Nyírő Gyula Kórházból küldött egy képet, és mindkét képen ugyanaz a felirat látható.

A betegeknek és látogatónak szóló kiírás egyrészt figyelmeztet arra a tényre, hogy az intézmény területén másokról csak a beleegyezésükkel készíthető bármiféle felvétel. Ezzel még nincs is semmi gond, nemcsak a törvények, de az általános jóérzés alapján is indokolható, miért nem szabad másokról a tudtuk és beleegyezésük nélkül fotókat készíteni egy kórházban. 

Az érdekesebb rész a felirat második felén jön el, és így hangzik:

„Az intézmény területén észlelt esetleges tárgyi hiányosságokat, annak mielőbbi kezelése érdekében elsődlegesen az intézmény vezetője részére kell jelezni. A betegellátás biztonságához fűződő közbizalom megőrzése érdekében, amennyiben a tárgyi feltételekről készített felvételek sértik az intézmény jó hírnevét, az intézmény megteszi a szükséges jogi lépéseket.”

Már áprilisban írtunk arról, hogy egyre több jelzés érkezett a TASZ-hoz, hogy a kórházakban megtiltják a fényképezést. A szervezet írt a kórházaknak, mire kiderült, központi utasításra rendelték el a tilalmat. 

A TASZ akkor akkor javaslattal élt a kórházigazgatók és az ÁEEK felé, hogy ha a probléma valóban adatvédelmi indíttatású és nem az a cél, hogy minél kevesebb fotó készüljön a málló vakolatról és a földön alvó anyákról, akkor a plakátokon a fényképfelvételek készítését ne megtiltsák, hanem tájékoztassák a betegeket és látogatókat, hogy ezt hogyan tudják szabályszerűen, az adatvédelmi szempontokat figyelembe véve megtenni. Készítettek is egy plakátot, ami a hatályos jogszabályoknak megfelelően hívja fel a figyelmet a fényképkészítés szabályaira:

Ehhez képest a mostani kiírásokon már nem adatvédelmi okokra hivatkozva tiltják a fotózást, hanem mert a tárgyi feltételekről készített felvételek sérthetik az intézmény jó hírnevét. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.