Videó bizonyíthatja, hogy az irániak lőtték le az ukrán utasszállítót Teherán felett

Tbg
külföld
2020 január 10., 05:21

A New York Times újságírói szerint hiteles az a felvétel, amely csütörtökön bukkant fel az interneten, és amelyen nagy valószínűséggel az látható, amint a 176 emberrel a fedélzetén Iránban lezuhant repülőgép találatot kap a teheráni repülőtértől nem messze.

link Forrás

Amerikai források már korábban állították, a repülőgépet iráni találat érhette, és emiatt zuhant le. A New York Times azt írja, két videofelvétel és a lezuhant repülőgép repülési adataiból úgy tűnik, a gépet pár perccel a felszállás után találták el.

Az egyik videófelvételen látható, ahogy a sötét éjszakában felvillan valami, aztán lassan lehalványul, majd később dörrenés hangja hallatszik: a fényhatás és a hang megérkezése közötti időeltérésből kiszámítható, hogy a felvételen látható repülő háromezer-kétszáz méteres magasságban lehetett, amikor találatot kap, ez stimmel a repülési adatokkal.

Az NYT a felvételen kivehető tereptárgyakat is beazonosította a műholdképek alapján.

A Boeing 737-800-as repülőgép (UIA PS752) pár perccel a felszállás után, az iráni főváros, Teherán közelében zuhant le: az adatok alapján a találat után még folytatja útját, majd megfordul. A rádiókapcsolat megszakad a géppel, amely nem sokkal később lezuhan. Irán korábban jelezte, nem adja át a gép fekete dobozát a Boeingnek.

Az Egyesült Államok egy merényletben gyilkolta meg Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, amikor a Forradalmi Gárda parancsnoka Bagdadban volt a múlt héten. Irán ezután válaszlépésként rakétatámadást intézett két iraki amerikai támaszpont ellen szerdán.