A bíróság engedélyezte a skálás gyilkos feltételes szabadulását

bűnügy
2020 január 14., 14:42
Bene László

Első fokon engedélyezte az egyik „skálás gyilkos”, Bene László feltételes szabadságra bocsátását a bíróság. Az ügyészi fellebbezés miatt a döntés még nem végleges, Benét még nem bocsátották szabadlábra, közölte a Szegedi Törvényszék szóvivője.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek, és ítélték életfogytiglanra. Bene társával, Donászi Aladárral (aki 2001-ben a bv-intézetben öngyilkos lett) együtt rabolta ki például 1992-ben a Budai Skála áruház pénzszállító autóját. Ekkor megöltek egy egyetemistát, lőgyakorlatozás közben pedig két vadászt.

A Legfelsőbb Bíróság döntése az volt, hogy Bene legkorábban húsz év után bocsátható feltételes szabadságra. Ez 2014. május 4-én telt le. A bíróság legutóbb 2018-ban döntött a férfi ügyében, akkor nem helyezték feltételes szabadságra.

A bíró a keddi tárgyaláson megállapította, hogy Bene fogva tartásának jelentős része alatt „a büntetés-végrehajtási intézet rendjét betartotta, kifogástalan magatartás tanúsított”, és szakmát is szerzett. Kártérítést is kapott, mert beperelte a magyar államot a fogvatartás körülményei miatt, és ezt megnyerte. (MTI)