Az amerikai nagykövet bajsza miatt áll a bál Dél-Koreában

külföld
2020 január 17., 07:50

Harry Harris volt tengerészgyalogos jelenleg Dél-Koreában szolgál az Egyesült Államok nagyköveteként, de diplomáciai tevékenysége helyett az arcszőrzetéről írnak az újságok - írja a Guardian

Harris, aki Japánban, japán anya és amerikai tengerészgyalogos gyermekeként jött a világra, olyan bajuszt növesztett, ami sok dél-koreait a gyarmati időkre, a japán elnyomásra emlékeztet. Japán 1910 és 1945 között uralkodott a koreai félszigeten, és a mai napig számos feszültség forrása a két nép között. A közösségi oldalakon már rögtön 2018-as kinevezése után kritizálni kezdték, mondván, mind a nyolc japán kormányzónak nagyon hasonló arcszőrzete volt. 

Harry Harris
photo_camera Harry Harris Fotó: SEBASTIEN BERGER/AFP

A 63 éves nagykövet szerint a származása lehet a valódi probléma. 

„Valamiért a bajszom lett az érdeklődés legfőbb tárgya itt” - mondta Harris. „Kritizálnak a sajtóban, különösképpen a közösségi oldalakon az etnikai hátterem miatt, mert japán-amerikai vagyok”.

A nagykövet azt mondta, a katonaság miatt 40 éven át mindig frissen borotváltnak kellett lennie, ezért határozott úgy, hogy diplomatakarrierje kezdetén bajuszt növeszt.

„Valahogy határvonalat akartam húzni a katona- és a diplomataévek között. Megpróbáltam magasabb lenni, de mivel nem tudtam nőni, megpróbáltam fiatalabb lenni, de nem tudtam megfiatalodni. Bajuszt viszont növeszthettem, úgyhogy meg is tettem”- mondta Harris.