Gyárfás azt állítja, Tasnádi, Portik és az orosz-ukrán maffia is zsarolni próbálta a Fenyő-gyilkossággal

bűnügy
2020 február 13., 17:24

Tasnádi Péter, Portik Tamás és az orosz-ukrán maffia is próbálta zsarolni a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban – állította Gyárfás Tamás sportvezető, médiavállalkozó, az ügy elsőrendű vádlottja a Fővárosi Törvényszéken.

  • Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki már az emiatt kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti. Az ügyészség a mostani eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg – az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást – és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot, ő bérelte fel Jozef Rohácot.
  • A Portik Tamás ellen a Fenyő-gyilkosság és az 1998 nyarán elkövetett Aranykéz utcai négy halálos áldozatot követelő robbantás ügyében elrendelt perújítást egyesítették a Gyárfás Tamás elleni eljárással, így ők már vádlott-társak.
  • Gyárfás Tamást az ügyészség előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja mint felbujtót. Ő ugyanakkor tagadja bűnösségét, amiről részletesen, több órán át beszélt az előző, keddi tárgyaláson is. Azt mondta, a vitáit mindig nyíltan, érvekkel rendezte, sohasem erőszakkal.

Csütörtökön Gyárfás Tamás először a súlyos bűncselekmények miatt az elmúlt évtizedekben többször jogerősen elítélt Tasnádi Péterről beszélt, ő pár éve terhelő vallomást tett Gyárfásra, azt állítva, hogy felbérelte őt Fenyő János megölésére, erre kapott is tőle pénzt, de a gyilkossághoz nincs köze. Gyárfás most azt mondta, Tasnádi vallomásai következetlenek, ellentmondásosak, a képtelenségei miatt összeomlik a vádirat. A vádirat abszurditását mutatja a „kettőt fizet egyet kap” koncepciója is, az, hogy ő Tasnádit és Portikot is felbérelte volna ugyanarra a gyilkosságra – mondta.

Gyárfás azt mondta, bár Portik titokban többórányi hangfelvételt készített kettőjük beszélgetéseiről, azokon sosem hangzik el a vádban szereplő megbízás Fenyő megölésére, mert ilyen megbízás nem is volt soha. Azt mondta, a beszélgetéseken Portik próbálta őt provokálni, egyre azt bizonygatta, hogy mit tett érte, elmondta, ezért mit kér cserébe: rendőri, ügyészségi, politikai kapcsolatokat, ahol az információit hasznosíthatja, és így biztosíthat magának büntetlenséget, nyugodt életet. Gyárfás azt mondta, nem tudja, Portik fellépett-e Fenyő János ellen, csak az biztos, hogy ő erre nem adott megbízást.

Szerinte a felvételek manipuláltak, vágottak, az 515 percnyi hanganyag legalább 3551 helyen rosszul érthető. Portik Tamás is mondta az előző tárgyaláson, hogy manipulált a felvétel, csak azt nem mondta, hogy ki által – mondta Gyárfás, aki szerint ezek a felvételek nem alkalmasak megalapozott következtetések levonására, és még ebben a formájukban is őt igazolják.

Fenyő megölése után azt beszélték a városban, hogy ő vagy Princz Gábor bankelnök rendelte meg a gyilkosságot, majd Tasnádi, Portik, de még az orosz-ukrán maffia is próbálta őt zsarolni – állította Gyárfás, aki szerint Portik a Fenyő-gyilkosságról azt mondta neki, „lesz ember, aki azt mondja, hogy te voltál”.

Gyárfás azt mondta, nem gondolta volna, hogy Portik rögzítette a beszélgetéseiket, de miután egyszer lejátszott neki egy részletet, arra kérte, többé ne keresse.

A büntetőper várhatóan a jövő héten folytatódik, továbbra is Gyárfás Tamás meghallgatásával.

Gyárfás Tamás a bíróságon, 2020-ban
photo_camera Gyárfás Tamás a bíróság épületében a február 11-i tárgyaláson. Fotó: botost/444.hu

A vád szerint Fenyő és Gyárfás között az 1990-es évek elején üzleti, elszámolási vita, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság, a Nap TV és más ügyek miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek, Fenyő terhelő adatokat próbált gyűjteni Gyárfásról, és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában. Az ügyészség szerint Gyárfás emiatt határozta el, hogy megöleti a riválisát, és előbb Tasnádit bízta meg azzal, hogy 12 millió forintért végezzen vele. Tasnádi 6 milliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást, majd a vád szerint Gyárfás Portikhoz fordult, hogy ölesse meg Fenyőt. A vádhatóság 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és legfőképp a Portik és Gyárfás közötti, az előbbi által titokban rögzített hangfelvételekkel akarja bizonyítani a vádlott bűnösségét.

Gyárfás ügyvédje még az előkészítő ülésen indítványozta a tanúkénti meghallgatását mások mellett Pintér Dezsőnek, a TV2 volt elnökének, Németh Péternek, a Népszava volt főszerkesztőjének, Pallagi Ferencnek, a Blikk volt főszerkesztőjének és Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyésznek, és többek között kérte a hangfelvételek kirekesztését is a bizonyítékok közül. (MTI)