Trump folytatja a tisztogatást, most a Pentagon politikai tervezéssel foglalkozó vezetője távozik

Donald Trump amerikai elnök kérésére lemondott John Rood, az amerikai védelmi minisztérium politikai tervezéssel foglalkozó vezetője. A lemondását az érintett levélben közölte Trumppal, aki ezt a Twitteren meg is erősítette, megköszönve Rood eddigi munkáját.

John Rood részt vett a Trump elleni impeachment megindítása előtti képviselőházi meghallgatásokon, és ott elmondta, hogy Ukrajna sikeresen javított az országban eluralkodott korrupciós helyzeten. Az impeachment-eljárás középpontjában Trump Ukrajnával kapcsolatos lépései álltak. A Fehér Ház jogászai azzal érveltek, hogy jogos volt az amerikai elnök kérése Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden feltételezett korrupciós ügyeinek kivizsgálására, mert a Fehér Házat aggasztotta az ukrajnai korrupció.

Trumphoz címzett lemondó levelében Rood nem említette meg Ukrajnát. „Úgy értelmeztem Esper minisztert, hogy ön kérte a lemondásomat” – írta Rood, utalva Mark Esper védelmi miniszterre.

Rood még tavaly májusban levélben tájékoztatta a kongresszust arról, hogy a Pentagon részletesen megvizsgálta Ukrajna korrupció ellen tett lépéseit és más reformintézkedéseit is. „Tanúsíthatom, hogy Ukrajna kormányzata megtette az alapvető lépéseket ahhoz az alkotmányos reformhoz, aminek a célja a korrupció csökkentése” – írta az akkori levelében, idézve az USA szerepvállalását, aminek része volt például az amerikai és az ukrán védelmi miniszter találkozója is. Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője nem kívánta kommentálni, hogy Rood lemondása Trump kívánságára történt-e. „Az elnöknek lehetősége és joga van az általa óhajtott csapattal dolgozni" a politikailag érzékeny területeken” – mondta.

John Rood 2008. február 21-én.Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A CNN meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, a most távozó tisztségviselőnek nézetkülönbségei voltak a Fehér Házzal és a minisztérium vezetésével az Afganisztánnal folytatandó politikát illetően is.

Amióta felmentették Trumpot az impeachment vádpontjai alól a Szenátusban, az elnök demonstratívan kirúgott több embert, akik számára kellemetlen vallomásokat tettek. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó