Az evangélikus egyház kéri a híveket, hogy ne igyanak közös kehelyből és kerüljék a kézfogást az istentiszteleteken

vallás
2020 február 29., 17:58

A koronavírus világméretű terjedése miatt a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa a testi kontaktus kerülését kéri az istentiszteleteken. Egy szombati körlevélben azt kérték a hívektől, hogy az általánosságban ajánlott sűrű és alapos kézmosás mellett 

kerüljék egyházi alkalmaikon a testi kontaktussal járó kézfogást mind a úrvacsoraosztás előtt a béke megosztásakormind a kimenetelkor, amikor szokás szerint a kapuban álló lelkész kezet fog és néhány szót vált a templomból távozó hívekkel.

Javasolják továbbá, hogy a lelkészek és a hívek fokozottan ügyeljenek a higiéniai szabályok betartására az úrvacsoraosztáskor. Azt kérik, hogy kerüljék a közös kehelyből ivást. Amennyiben nincs mód külön kis kelyhek használatára, akkor a lelkész mártsa az ostyát a kehelybe, és úgy adja azt oda a híveknek.

 Hozzátették: a szabályok betartása mellett jó lelkiismerettel bátoríthatják híveiket arra, hogy a 

„járványveszély idején is keressék az istentiszteleti közösséget és éljenek a szentséggel, különösen az úrvacsora évében”.

Az Operatív Törzs szombati közlése szerint itthon eddig 115 mintát vizsgáltak meg, de továbbra sem találtak koronavírussal fertőzött embert, és nem tartják indokoltnak szigorúbb intézkedések bevezetését.