Geszti Péter és Fabricius Gábor is kap közpénzt filmkészítésre

FILM
2020 március 05., 15:01

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos interjút adott a Manager Magazinnak, amiről a Kreatív azt írta, hogy eszerint fontos különbség lesz Andy Vajna rendszeréhez képest, hogy nem csak a mozifilmek, hanem a televíziós filmek is kaphatnak támogatást. „Meghallva az idők szavát, a filmintézet munkatársaival egy magyar streaming szolgáltatásban gondolkodunk, ami a Nemzeti Filmintézet igényesen felújított és újradigitalizált filmállományának elérését is jelenti, de folyamatosan bővül az új hazai produkciókkal is” – mondta.

Káel Csaba, a július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden zajló vizes vb nyitó- és záróesemények főrendezőjeként beszél a július 14-i megnyitóról a helyszínen, a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 8-án.
photo_camera Káel Csaba, a július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden zajló vizes vb nyitó- és záróesemények főrendezőjeként beszél a július 14-i megnyitóról a helyszínen, a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szerinte a sorozatok már „olyan témákkal kezdtek el foglalkozni, amelyekkel a mozifilmek talán már kevésbé: társadalmi, lélektani dolgok, történelmi témák. A leghíresebb példa talán a Csernobil, amely filmszakmailag profin kivitelezett sorozat és hatalmas siker volt, kár, hogy nem mi készítettük el, hiszen elég közelről érintett minket is a történet.”

A televíziós sorozatok gyártására és előkészítésére (forgatókönyv- és filmterv-fejlesztés) kiírt pályázat keretösszege 2020-ban 3 milliárd forint lesz.

A Kreatív azt írja, a Filmszakmai Döntőbizottság több filmfejlesztésről és forgatókönyvről is döntött:

  • 405 milliós támogatást kap a Ha elfárad, viheti címmel készülő mozifilm, Scherer Péter főszereplésével, Rohonyi Gábor rendezésében. A producerek között van Major István, Geszti Péter és Ditz Edit, a Grund ügynökség alapítói és tulajdonosai.
  • Geszti Péter és Ditz Edit projektje, a Semmelweiss című filmterv 3 millió forintos támogatást kapott a forgatókönyv fejlesztésére. A forgatókönyvön Geszti Gárdos Péterrel együtt dolgozik.
  • Szász János, aki emlékezetes módon végül elállt a Hunyadi-film rendezésétől, most a Dragomán Györggyel közösen írt, Kerítés című tervére nem kapott támogatást.
  • 14 milliós gyártás-előkészítési támogatást kapott Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című terve.
Geszti Péter énekes, dalszövegíró a Jazz+Az együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2020. január 17-én.
photo_camera Geszti Péter énekes, dalszövegíró a Jazz+Az együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2020. január 17-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA