A szegedi rektor megerősítette, hogy koronavírusos

Egészségügy
2020 március 22., 12:19

Tegnap az RTL Klub Híradója számolt be róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem egyik vezetője is elkapta a koronavírust. Információik szerint az orvos nemrég Ausztriában volt síelni, de nem vonult házi karanténba, miután hazajött, hanem bement dolgozni, és műtött is. A Híradó megpróbálta elérni az orvost, de lecsapta a telefont.

Ma az egyetem rektora, Rovó László közleményt adott ki: „Több hazai sajtóorgánumban napvilágot látott az információ, miszerint jómagam egyike vagyok azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében. A hír igaz.”

Áder János köztársasági elnök a Szegedi Tudományegyetem rektorává nevezi ki Rovó László Róbert egyetemi tanárt a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án
photo_camera Áder János köztársasági elnök (j) a Szegedi Tudományegyetem rektorává nevezi ki Rovó László Róbert egyetemi tanárt a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Azt írja, hogy egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vett részt Dél-Tirolban a hónap elején, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkezett haza. „Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra. Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos vagyok, de utazásom, ott tartózkodásom, valamint hazajövetelem során nem tapasztaltam olyan jelet sem magamon, sem a környezetemben, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban” - írja az rektor, aki közleményében a lappangási időről nem ejt szót.

Szerinte „az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel.”

Közleménye szerint a steril körülmények garantálják, hogy nem tette ki fertőzésveszélynek a betegeket: „a hazaérkezésemet követően végzett orvosi munkám steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tettem volna ki.”

Miután észlelte magán a betegségre utaló tüneteket, „haladéktalanul és felelősségteljesen” megtette a szükséges óvintézkedéseket. 

„Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok. Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam” - zárja a közleményt, de azt nem fejti ki, utóbbi kijelentését mire alapozza.