Elhalasztják a tokiói olimpiát

sport
2020 március 24., 13:20

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg 2020. július 24. és augusztus 9. között a XXXII. nyári olimpiai játékokat - jelentette be kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A szervezet döntése alapján az idén Tokióba tervezett sporteseményt legkésőbb 2021-ben tartják meg. A játékok történetében ez eddig a negyedik olimpia, amit nem rendeznek meg a tervezett időpontban. A másik három (1916, 1940, 1944) mind háború miatt maradt el.

A NOB közleménye szerint a bizottság elnöke, Thomas Bach, és Japán miniszterelnöke, Abe Shinzo egy ma reggeli konferenciabeszélgetés alkalmával hozták meg a döntést.

Az elhalasztást azzal indokolták, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint a koronavírus (COVID-19) világjárvány még most, március végén is előretörőben van, így a verseny megtartása komoly egészségügyi kockázatot jelentene az atléták, és a játékok minden más résztvevője számára.

A NOB azt is eldöntötte, hogy az olimpiai láng az idén elmaradó verseny megrendezéséig Tokióban marad, és a verseny neve akkor is 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok nevet fogja viselni, ha 2021-ben kerülne rá sor.

Drága még a halasztás is

Az Index az MTI-re hivatkozva korábban azt írta, szakértők szerint Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerülhet a nyári tokiói olimpia és paralimpia elhalasztása a koronavírus-járvány miatt.

A számítást Makino Junicsi, az SMBC Nikko Securities nevű brókercég vezető közgazdásza tette közzé. A Kanszaj Egyetem nyugalmazott professzora, Mijamoto Kacuhiro 640,8 milliárd jennel nagyjából hasonló eredményre jutott.

Japánban hivatalosan nincs járvány, de nem is ez a lényeg

Japánban egyébként hivatalosan nincs koronavírus-járvány, a 126 milliós országban nincs több nagyjából ezer fertőzöttnél. A gond inkább az, hogy a világ nagy részén - főleg Európában és Amerikában egyre súlyosbodik a járvány, ami megakasztja már a kvalifikációs folyamatot is. Az Index cikke szerint sok sportágban már befejeződött a kvalifikáció, de az összes olimpiai helynek csak az 57 százaléka kelt el eddig, például a magyar női vízilabda-válogatott és a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőjét sem tudták a megjelölt időpontban lebonyolítani.

Két ország, Ausztrália és Kanada már korábban jelezték, az ő sportolóik idén biztosan nem vesznek részt a tokiói olimpián. Az ausztrálok azt üzenték sportolóiknak, hogy készüljenek úgy, hogy 2021-ben lesznek a játékok. Kanada egyelőre csak azt jelezte, hogy 2020-ban biztosan nem vesznek részt a játékokon.