Közadakozásból vett magának a koronavírust kimutató PCR diagnosztikai gépet a berettyóújfalui kórház

2020 március 27., péntek 14:47

Mindössze 48 óra alatt összeadták a berettyóújfalui cégek és magánemberek azt a 14 millió forintot, amiből a helyi Gróf Tisza István Kórház meg tud vásárolni egy, a koronavírus tesztelésére és kimutatására alkalmas, úgynevezett PCR készüléket - írja a Berettyóhír. Ez a gép áfás ára. Az adakozók között volt Vitányi István, a környék fideszes parlamenti képviselője is.

 “Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy egy ilyen nagyszerű, összetartó és segítőkész közösséget szolgálhatunk, és bízunk benne, hogy továbbra is megfelelünk a belénk vetett bizalomnak.” 

- reagált a kórház a jó hírre.

Azt is hozzátették azért, hogy további adományokat várnak, mert 

 “ennek a műszernek a működéséhez folyamatosan kell megvásárolni a szükséges szetteket, melyek több ezer forintba kerülnek vizsgálatonként! (A vizsgálatok a betegek részére természetesen díjmentesek.)”

 A kétharmados fideszes többséggel működő önkormányzat 2 millió forintot adott a gép árába. 

Berettyóújfalu a központi állami segítség híján a vírus elleni védekezés már területein is feltalálta magát. Mivel a kormány eddig nem biztosított maszkokat, megállapodtak a helyi ruhagyár tulajdonosával, a Beriv Zrt-vel, hogy elkezdik a szájmaszkok gyártását, hogy mosható védőeszközökkel láthassák el az önkormányzat és intézményeinek dolgozóit. De nemcsak őket, a település 65 évesnél idősebb nyugdíjasai szintén ingyen kapnak maszkot, a többi lakos a későbbiekben pedig kedvezményes áron vásárolhat belőlük.

Muraközi Zoltán kórházigazgató így mutatta be a gépet a helyieknek:

"A készülék hasonló elven működik, mint amilyet a Nemzeti Népegészségügyi Központban használnak, csak kisebb, egyszerűbb és a mi körülményeinkhez jobban alkalmazható. 24 órán belül eredményt tud adni, ez fontos a koronavírus gyanús betegek gyors diagnosztizálása érdekében."