Hollandiában visszahívják a kórházakból a Kínából vett védőmaszkok felét, mert pocsék a minőségük

Hollandia is - a többi európai országhoz és Magyarországhoz hasonlóan - Kínából igyekszik beszerezni olyan védőeszközöket, amelyek megóvják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus fertőzéstől. Elsősorban megfelelő maszkokból van óriási hiányt. 

A hollandok 1,3 millió FFP-2-es maszkot vettek, ez olyan szűrővel van ellátva, ami  már jónak mondható védelmet nyújt a koronavírus ellen. Ezek megérkeztek, gyorsan ki is szállítottak 600 ezer darabot a kórházakba. A minőségi teszteket csak ez után kezdték el, és a maszkok jó részéről kiderült, hogy nem passzol megfelelően az arca, így nem nyújt védelmet a vírus ellen, és gond van a maszkban lévő szűrőkkel is. Ezért az egészségügyi minisztérium visszahívja a selejtes maszkokat a kórházakból. Szembetűnően gagyi maszkok lehettek, mert a hírről beszámoló NOS szerint sok kórházban hozzá sem nyúltak azokhoz.  

A hollandok próbálnak valami más módot találni a maszkbeszerzésre, de nem lesz könnyű dolguk, mert óriási harc megy a védőeszközökért a piacon. Több holland kórházban sterilizálni próbálják az egyszer használatos maszkokat, amelyek javasolt viselési ideje egyébként 4 óra. 

Kínából érkezett szállítmány miatt volt már minőségi panasz Csehországban és Spanyolországban is. Utóbbi esetben a kínai követség azt írta, hogy azok még nem a hivatalos tesztek voltak. 

Magyarországra is érkezett már gyorsteszt és 700 ezer darab FFP2-es maszk is. Megkérdeztük az operatív törzset, hogy ezeken végeztek-e minőségi tesztet, vagy érkezett-e panasz rájuk az egészségügyből, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés 03.29.: Az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Müller Cecília kérdésünkre elmondta, hogy bevizsgálják a Magyarországra érkezett teszteket, védőfelszereléseket, mert "nagyon fontos, hogy ezekben megbízhassunk".