Texasban a fegyverboltokat még a járvány alatt is nyitva tartanák

külföld
2020 március 29., 05:27

Ken Paxton, Texas főügyésze szerint a fegyverboltok még a koronavírusjárvány alatt is nyitva maradhatnának, még ha közben az állam több megyéjében már arra utasították a lakókat, hogy lehetőleg maradjanak otthon. Paxton nem kötelező ajánlása szerint "a helyi hatóságok nem használhatják rendkívüli felhatalmazásukat a fegyverkereskedelem szabályozására vagy korlátozására".

Texasban nincs általános korlátozás az emberek mozgására, de az állam legnagyobb helyhatóságai, például Houston, Dallas, Forth Worth, San Antonio, Austin és El Paso hatóságai is otthonmaradásra szólító rendeleteket adtak ki.

Paxton ajánlása nem váltott ki egyöntetű tetszést. A Moms Demand Acrtion nevű szervezet texasi részlegét vezető Molly Bursey szerint a főügyész döntése nem tette biztonságosabbá Texast. "Ahelyett, hogy felülbírálná a helyi hatóságok közbiztonsági döntéseit, inkább arról kéne beszélnünk, hogy hogyan lehetne mérsékelni a növekvő fegyvereladások jelentette kockázatokat akkor, amikor a texasiak otthon kell töltsék az idejüket - kitéve magukat így a véletlen balesetek és a fegyverrel elkövetett családon belüli erőszak veszélyének" - mondta a CBS-nek.