Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar felhatalmazási törvényt

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben hétfőn a kormánypártok által elfogadott felhatalmazási törvényt és annak kormányzati végrehajtását – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

A szóvivő újságírói kérdésre azt mondta, az uniós bizottság vizsgálata során figyelemmel lesz a valótlanságot terjesztők büntethetőségére vonatkozó törvénycikkre, ugyanis a szólásszabadságot és a média meg a véleménykifejezés szabadságát még a nehéz időkben is tiszteletben kell tartani.

Mamer ismertette az Európai Bizottság elnökének a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kedden kiadott nyilatkozatát. Ebben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta: a kormányoknak gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok közegészségének védelme érdekében. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az intézkedések meghozatala ne az EU-s szerződésekben meghatározott alapelvek és értékek rovására történjenek. Azt írta:

„Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat a hamis hírek elleni küzdelem sikere és annak biztosítása érdekében, hogy a polgárok hozzáférhessenek a szükséges információkhoz.”

Von der Leyen szerint az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, „nem tarthatnak határozatlan ideig”, és a kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék. A szóvivő végezetül arról tájékoztatott, hogy az uniós biztosok szerdai ülésükön megvizsgálják valamennyi uniós tagállam a koronavírus-járvány okán hozott rendkívüli intézkedéseit.

Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

A Fidesz-KDNP törvényét sokan kritizálták Európában, például a volt olasz miniszterelnök, Metteo Renzi, aki a Twitteren azt írta: „azután, amit Orbán ma tett, az Európai Uniónak cselekednie kell, és arra kell készítenie, hogy meggondolja magát. Vagy – egyszerűen – zárja ki Magyarországot az Unióból”, bár az EU-ban jelenleg nincs ilyen kizárási mechanizmus. (Politico, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó