10 668 ember van hatósági házi karanténban Magyarországon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A koronavirus.gov.hu-n megjelent, hogy mostantól a hatósági karantén adatokat is közölik, mert már nem a kórházi karantén, hanem az otthoni karantén a jellemző, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek.

Csütörtök éjjeli adatok szerint hatósági házi karanténban 10 668 ember van.

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén.

A hatóság házi karanténra kötelezett személy 2 hétig köteles az otthonában lenni, és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor ki kell raknia a hatósági feliratot („piros lapot”):

Fotó: koronavirus.gov.hu

 A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, és aki megszegi a szabályokat, bűncselekményt követ el. A hatósági házi karanténra kötelezett embernek otthon kell maradnia, nem mehet ki, vendéget nem fogadhat, és a légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) esetén azonnal szólnia kell a háziorvosnak vagy az ügyeletes orvosnak telefonon, és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni. Postást, áruszállítót, ételszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak, és átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Aki ilyen karanténban az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér