Vesztegzár alá vették Izrael egyik legszegényebb és legsűrűbben lakott ultraortodox városát

külföld
2020 április 02., 19:43

Csütörtökre 6092-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Izraelben, egy nap alatt 501 új beteget regisztráltak. Az újonnan diagnosztizált betegek között van a 61 éves Jakov Licman egészségügyi miniszter és felesége. Egyelőre mindketten tünetmentesek, otthonukban tartózkodnak, és a miniszter onnan folytatja munkáját. Ismét karanténba vonult Benjámin Netanjahu miniszterelnök, egészen jövő szerdáig, és az ország több vezetője, köztük a külföldi titkosszolgálat, a Moszad főnöke, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, és Móse Bar Sziman-Tov, az egészségügyi minisztérium igazgatója is, miután közvetlen kapcsolatba kerültek Licmannal.

Csütörtökön rendőri zár alá vették a Tel-Aviv melletti ultraortodox Bné Brak városát. Onnan és oda csak nagyon indokolt esetben lehet mozogni. A közel kétszázezres város Izrael egyik legsűrűbben lakott és egyik legszegényebb nagytelepülése. A beszámolók szerint 

Bné Brakban katasztrófával fenyegetett a járvány terjedése, az ott élők az elmúlt napokig semmilyen óvintézkedést nem tettek, csoportosan imádkoztak és tanultak.

A regisztrált fertőzöttek száma mintegy 900 a városban, egy nap alatt negyedével nőtt a számuk. Egyes szakemberek viszont 75 ezerre becsülik a koronavírussal fertőzöttek számát. Egy szerda esti kormányzati bejelentés szerint 4500, 80 évesnél idősebb embert fognak evakuálni a városból, és a hadsereg elit alakulatai fogják biztosítani a kijárási tilalom betartását.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az MTI beszámolója szerint Bné Brak ultraordox lakói nem használnak internetet, számítógépet, tévét sem néznek, okostelefonjaik sincsenek. Csak a rabbijaikra hallgatnak, és általában nem fogadják el az állami szervek utasításait.