Koronavírussal fertőződött a közmédia egyik munkatársa

Egészségügy
2020 április 22., 05:05

Megfertőződött az új koronavírussal a közmédia egyik munkatársa - tudtuk meg kedden. Az értesülést egy másik, az elsőtől független forrásból is megerősítették. Végül sikerül megszereznünk az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel levelét, amelyet hétfőn délelőtt küldött ki a munkatársaknak. 

Az MTVA épülete a Kunigunda úton
photo_camera Az MTVA épülete a Kunigunda úton Fotó: MTVA FB

Papp azt írja, hogy a fertőzödött kollégájuk április 5-én volt utoljára beosztásban a közmédia Kunigunda úti épületében. Nem sokkal később hozzátartozóinál kimutatták a vírust. Ezt követően őt házi karanténra kötelezték, és nem mehetett többet dolgozni. Április 17-én produkálta az első tüneteket; tesztelték, és tesztje pozitív eredményt mutatott. Az érintett azonnal értesítette az MTVA vezetőségét. 

„Megkezdtük a kontaktkutatást, feltérképeztük munkavállalónk mozgási és esetleges érintkezési útvonalát. (...) munkája során nagyon kevés emberrel tartózkodott egy légtérben, és szerencsére nem érintkezett senkivel. A biztonsági előírásokat betartotta, szájmaszkot viselt, az épületben feleslegesen nem közlekedett” - írta Papp a levélben. 

A fertőzött munkatárssal egy légtérben dolgozókat házi karanténra kötelezték, és tesztelik őket. Az nem derült ki a tájékoztatásból, hányan vannak. A levél alapján az MTVA Kunigunda úti épületében már az eset előtt minden munkatársnak kötelezővé tették a maszk viselését, és többek közt arra kérték a kollégákat, hogy rendszeresen fertőtlenítsék munkaállomásaikat. Külön megkértek mindenki, hogy akinek közeli családtagja, lakótársa tüneteket mutat, az maradjon otthon. 

Március 10-én már egyszer felmerült koronavírus-fertőzés gyanúja az MTVA-ban. Akkor az egyik kolléga lázasan ment dolgozni. Az üzemorvos ezután azonnal kórházba küldte vizsgálatra, de a tesztje végül negatív eredményt mutatott

Az akkori esetről néhány órával később beszámolt az M1 Híradó, és még este megerősítették, hogy a teszt végül negatív lett.

Papp leveléből az is kiderül, hogy a közmédiának saját operatív törzse van, amely a járványveszélyre reagálva már korábban bevezette a home office-t azokon a munkaállomásokon, ahol nem szükséges a stúdióban tartózkodás, és más biztonsági intézkedéseket is bevezettek. 

Több műsor forgatását már március 16-án felfüggesztették. Folyamatos a fertőtlenítés az MTVA épületeiben, és minden belsős és külsős kártyával rendelkező dolgozó a belépésekor maszkot kap. Fertőtlenítik a dolgozói buszokat is. Az MTI tervezett költözését elhalasztották, a hírügynökség Naphegy téri épületében az éttermet bezárták. 

Papp külön kéri, hogy a kollégák tartsák tiszteletben az érintett személyiségi jogait, és ne terjesszen senki rosszindulatú vagy megalapozatlan információkat. A vezérigazgató így zárta levelét: 

„Végezetül köszönöm mindenkinek, hogy ebben a helyzetben ilyen példásan összefogunk, és összetartunk. Ebben az egységben tudunk erősek lenni és megmutatni, hogy mire is képes a közmédia!"