Diplomáciai manőverezésen kapták az EU-t a kínai koronavírusos félretájékoztatásokkal kapcsolatban

A kínai kormány megpróbált visszatartani egy európai uniós jelentést arról, hogy a kínai hatóságok félretájékoztatták a nyilvánosságot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban - állítja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Reuters.

A hírügynökség értesülései szerint a jelentést eredetileg április 21-én publikálták volna, de miután a Politico hírportál megszellőztette a tartalmát, a kínai diplomácia mozgásba lendült. Egy kínai diplomata állítólag még aznap telefonált Pekingben szolgálatot teljesítő EU-s hivatalnokoknak azzal, hogy „ha a jelentés ebben a formájában megjelenik, az nagyon rossz hatással lesz a két fél együttműködésére“.

A jelentést végül publikálták, de nem 21-én, hanem csak napokkal később, és a Reuters értesülései szerint az eredetihez képest felvizezett formában: több, a kínai kormány gyakorlatát kritizáló részt kivettek, vagy tompítottak a szövegben. Nem szerepel már benne például az a rész, hogy „Kína globális félretájékoztató kampányt folytatott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, hogy saját felelősségét a világjárvány kirobbanásában hárítsa, és nemzetközi megítélését javítsa.”

Az üggyel kapcsolatos kérdéseire az Európai Unió egyik szóvivőjétől azt a választ kapta a Reuters, hogy az unió „soha nem kommentál belső diplomáciai kommunikációval kapcsolatos értesüléseket”, a kínai külügy pedig még csak nem is reagált a megkeresésükre. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.