Magyar siker: Nálunk gyártották amatőr önkéntesek az ötödik legtöbb egészségügyi védőfelszerelést az egész világon

Egészségügy
2020 április 29., 07:11

Igazi csapatsportágban szerzett olimpiai pontot Magyarország a Jófejségi Olimpián: egy friss összesítés szerint az egész világon csak négy, nálunk sokkal nagyobb lakosságú vagy gazdagabb országban gyártottak több egészségügyi védőfelszerelést önkéntesek a járvány kitörése óta.

link Forrás

A toplistát és az összesítést az Open Source Covid Medical Supplies nevű, profin menedzselt nemzetközi Facebook-csoport készítette. Ez a csoport orvosilag ellenőrzött, életfontosságű védőfelszerelések otthoni vagy kisüzemi gyártásahoz szükséges nyílt forráskódú tervrajzokat tesz közzé, hogy bárki elkezdhesse gyártani azokat a 3D-printerén, nyomdagépén vagy a gyárában. Illetve szervezik az ezeket gyártó önkéntes közösséget.

A legfrissebb heti összesítésük szerint, ami a Föld 47 országából érkezett adatokat dolgozott fel, a múlt hét végig összesen közel 4 millió darab hasznos segédeszközt állítottak elő lelkes önkéntesek a járvány kitörése óra, de ebből csak a múlt héten 1,37 milliót. A lista élén álló Egyesült Államokban készült az összemennyiség fele, 2 millió darab, a második Indiában 782 ezer, a harmadik Franciaországban 453 ezer, a negyedik helyezett briteknél 346 ezer, az ötödik Magyarországon pedig 97 ezer 500. darab felszerelési tárgyat állítottak elő önkéntesek.

A magyar közösség, akik szinte kizárólag átlátszó arcvédő pajzsokat gyártanak saját tervek alapján, szintén egy Facebook-csoport és Kőrösi Gábor, egy filmes kellékeket gyártó kis cég tulajdonosa köré szerveződik. Korábban ezt és ezt a cikket írtam róluk, erről nem is beszélve.

Kőrösi Gábor tervei alapján már szerte a világon gyártanak pajzsokat önkéntesek, a tervek készítői ezért csináltak egy jól összerakott, angol feliratokkal elátott videót a pajzsgyártás legfontosabb lépéseiről:

link Forrás