Felszálltak az első újraindított járatok Ferihegyen

utazás
2020 május 02., 03:56
A SkyCourt váró a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján 2019. március 12-én.
photo_camera A SkyCourt váró a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján 2019. március 12-én. Illusztráció: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Felszálltak az első újraindított személyszállító járatok a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről pénteken - közölte még péntek este az MTI a repülőtér üzemeltetőjére hivatkozva. Az utasok betartották az előírt biztonsági intézkedéseket. 

Az első újraindított járatot a jelentés szerint a Wizz Air teljesítette Berlinbe. A Budapest Airport szerint a személyzet felkészülten várta az utasokat, az ellenőrzés, beszállítás is gördülékeny volt.

Ferihegyen is több óvintézkedést is hoztak a koronavírus-járvány miatt: az utasok közötti megfelelő távolság megtartását padlómatricákkal és információs táblákkal egyaránt segítik, folyamatosan utántöltik a kézfertőtlenítőket, és gyakrabban végeznek fertőtlenítő takarítást. 

A személyzet azon tagjai, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot, kötelezően maszkot viselnek - írja a Budapest Airport. Egyben arra is kérik az utazókat, hogy az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert használják és az online utasfelvételt részesítsék előnyben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében.

 A Wizz Air és a KLM múlt héten jelentette be, hogy május elejétől újraindít néhány járatot azok közül, amelyeket korábban a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen leállított.

Áprilisban az utasforgalom 99,3 százaléka kiesett, a tavalyi napi 44 ezer utas helyett háromszáznál is kevesebben fordulnak meg a ferihegyi légikikötőben.
    

Az előrejelzések szerint a határok újbóli megnyitása után gazdasági és egészségügyi okok miatt lassú forgalomnövekedés várható, ezért a budapesti repülőtér utasforgalma valószínűleg sem idén, sem a következő két-három évben nem fogja elérni a korábban prognosztizált 17 milliót, sem pedig a tavaly regisztrált 16 milliót.