Van egy rémhírünk: Elvittek a rendőrök az otthonából egy embert a véleményéért

vélemény
2020 május 13., 02:05

Talán a szerencsi rendőrség sem gondolta, hogy történelmi dokumentumot tesznek közzé 2020. május 12-én a police.hu-n, amikor bemutatták egy reggeli akció videófelvételét. Négyen kutatják át egy férfi otthonát, fényképezik laptopját, aztán közrefogva kísérik ki otthonából, és rendőrautóba teszik. 

A 64 éves férfi a rendőrség közlése szerint rémhírt terjesztett.

link Forrás

Az érintettel órákkal később a 444-nek sikerült beszélnie, és bemutattuk a Facebook-posztot is, ami miatt elindult az eljárás. Íme:

Akárhányszor olvassuk újra, ez pontosan az, aminek látszik: egy ember véleménye. Erre jutott a TASZ cikkünkben megszólaló munkatársa, Kaputa Júlia is („ebben a bejegyzésben a férfi véleményt nyilvánít, kritizálja a kormányt, ez azért fontos, mert a rémhírterjesztés nem véleményekről szól”), de tényleg nem kell szakértőnek lenni, hogy a napnál világosabb legyen: 

így néz ki, amikor valaki kifejti a véleményét, és teljesen mindegy, hogy a vélemény tartalma tetszik-e valakinek, vagy sem. 

A posztnak az lett a következménye, hogy a férfinél reggel hatkor rendőrök jelentek meg házkutatási engedéllyel, majd elvitték, és kihallgatták. Végül elengedték. Ennél tovább vinni ezt az ügyet még a jogállam mostani állása mellett sem lett volna egyszerű, és az is igaz, hogy az egész fellépésnek helyi rendőri túlbuzgóságra emlékeztető hangulata van. Ettől még kár lenne bagatellizálni, ami történt. 

Egy embert elvitt a rendőrség az otthonából a véleménye miatt.

Ez pontosan az, amin fideszes politikusok, médiaszereplők és valóságmagyarázók évek óta gúnyolódnak teli szájjal, mint Magyarországon elképzelhetetlen dolog. Akárhányszor a rendszer demokratikusságát, a nyilvánosság, és a sajtószabadság helyzetét feszegette valaki, szinte biztosan belefutott ebbe: ugyan már, hát nem visznek el senkit a véleménye miatt. Nem mintha egyébként más eszközökkel ne lehetett volna már eddig is a felismerhetetlenségig eltorzítani a nyilvánosságot, de mostanra ez a tabu is megdőlt. Ráadásul a felhatalmazási törvény ál-és rémhírügyi rendelkezéseinek elfogadásakor március végén pontosan erre figyelmeztettek sokan: hogy milyen könnyen lehet ezeket a kritikus hangok elnémítására felhasználni. Másfél hónappal később egy kritikus Facebook-posztot író férfi már azt volt kénytelen mondani a rendőröknek: „engem valószínűleg bekussoltatnak.”

Varga Judit igazságügy-miniszter kedd délután éppen heves levelezésben volt az Európai Parlament elnökével. Az EP a magyar felhatalmazási törvényről hirdetett meg vitát, politikai-diplomáciai balhé pedig abból lett, hogy Varga el akarta érni, hogy a szokásos eljárásrenddel szemben ő képviselje Magyarországot. Ezekről a vitákról jól ismert a kormányzati szereplők és a kormánymédia álláspontja: Magyarország valamiféle liberális véleménydiktatúrával, sőt, véleményterrorral néz szembe Nyugat-Európában, ahol már nincs szabadság, miközben „Magyarországon senkit sem szokás letorkolni a véleményéért”, ahogy azt Novák Katalin nemrég megfogalmazta. 

„Az Európai Parlament egy világjárvány közepén elérkezettnek látta az időt, hogy holnap, immár sokadszor a magyar jogállamiságról vitatkozzon, most épp a koronavírus elleni védekezést lehetővé tevő törvény demokratikus mivoltát megkérdőjelezve” - írta a Facebookon szerdán Varga Judit, az EP szerinte a legalapvetőbb jogokat veszi semmibe.

Miközben pedig Magyarország igazságügyi minisztere ezt posztolta, egy 64 éves szerencsi férfi családja idegesen várakozott otthon, miután a családfőt elvitte a rendőrség, hogy többek között arról kérdezze ki: pontosan kit nevezett diktátornak a Facebook-posztjában.