Az USA leghíresebb abortuszellenes aktivistája halálos ágyán bevallotta, hogy fizettek neki a szerepléseiért

külföld
2020 május 20., 03:00

Az Amerikai Egyesült Legfelsőbb bírósága 1973-ban az úgynevezett Roe v. Wade-ügyben hozott történelmi jelentőségű döntésében kimondta, hogy az amerikai alkotmány a terhes nők szabad választáshoz való jogát védi az állammal szemben. A bíróság döntésével törvénytelenné vált több amerikai állam szigorú abortuszszabályozása is.

Az ügyben Jane Roe néven szereplő Norma McCorvey az eljárás után is választáspárti aktivista maradt, egészen 1995-ig, mikor az egész Egyesült Államokat sokkolva az abortuszellenesek oldalára állt.

Egy, az életéről készült új dokumentumfilmben viszont a halálos ágyán fekve bevallja, hogy igazából soha nem gondolta meg magát, csak fizettek a szerepléseiért különböző abortuszellenes egyházak és szervezetek. „Én voltam a nagy hal. Azt gondolom, kölcsönös volt a dolog, én elfogadtam a pénzüket, ők meg kiállítottak a kamerák elé, hogy mondjam azt, amit ők akartak” - mondta McCorvey, és hozzátette: az egész csak színészkedés volt, ha egy fiatal nő el akarja vetetni a magzatát, felőle elvetetheti, ez a nő döntése.

McCorvey (balra) és ügyvédje 1989-ben
photo_camera McCorvey (balra) és ügyvédje 1989-ben Fotó: GREG GIBSON/AFP

Az AKA Jane Roe című dokumentumfilm végigköveti McCorvey problémákkal teli gyerekkorát is, és bemutatja, hogy lett választáspárti aktivista a szexuális bántalmazást túlélő nőből, valamint McCorvey kapcsolatát szerelmével, Connie Gonzalezzel. Az aktivista életében a 90-es évek közepén állt be látható változás, mikor belépett egy amerikai keresztény egyházba, abortuszellenes kampányok mellett szólalt fel, és nyilvánosan megtagadta a barátnőjét annak ellenére, hogy továbbra is együtt élt vele.

A filmben beszél egy pap is, aki tagja az egyháznak, amelyik fizette McCorveyt, és megerősítette, hogy fizettek a nő abortuszellenes szerepléseiért, összesen nagyjából félmillió dollárt. A pap azt mondta, őt megríkatta a dokumentumfilm, és szerinte mindenkinek látnia kellene. (BBC)