Óriásjárműpornó: emiatt az 544 tonnás, 18 tengelyen guruló, 30 méter hosszú extrém jármű miatt hidakat kellett megerősíteni Kelet-Magyarországon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Még a kicsit sem járműmániás nézőt is elvarázsolja az a profi videó, amit egy különleges, egyetlen alkalomra összeépített járműről készítettek. A 18 tengelyes alapzaton szállított vegyipari berendezés, amit végül a Mol tiszaújvárosi poliolüzemébe szereltek be, 30 méternél is hosszabb, közel 8 méter magas és 7,5 méter széles, és összesen 544 tonna tömegű. 

Érzékeltetésül egy összehasonlító példa a funkciótlan statisztikák szerelmeseinek: ez a jármű olyan nehéz, mint 453 darab Suzuki Vitara. 435 darab Suzuki Vitara pedig rengeteg személyautó. Hogy mennyire? Ha sorban egymás mögé parkolnának, annyira szorosan, hogy elől-hátul összeér a lökhárítójuk, akkor az 1887 méter hosszú, vagyis majdnem 2 kilométeres kocsisort jelentene. Ha pedig úgy állnának sorba, mint egy McDrive-ban, egyméteres közöket tartva, akkor majdnem 2,5 kilométeres, egészen pontosan  2339 méteres autókígyó alakulna ki.

Ez az izé akkora, hogy az összerakásához is egyedi darut kellett barkácsolni. Nem is akármilyet. A videó elején látható daru tömege 1000 tonna - ezt már nem adom meg lakossági SUV-ra átszámolva -, amiből csak a jobbra látható ellensúly 655 tonnás. Egy hét alatt rakták össze, a hozzá való elemeket pedig 40 kamionnal és trélerrel szállították oda. 

Ahhoz, hogy ez a hatalmas jármű meg tudja tenni közúton azt a 4 kilométert, 2 híd teherbírását kellett megnövelni alátámasztó elemekkel, emellett távhővezetékeket és jelzőtáblákat bontottak le. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér