Szíven szúrta a sast a fiókáját védelmező anyabúvár

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tudományos szenzációnak számító állatbűncselekmény történt egy Maine állambeli tavon az Egyesült Államokban. Azért számít annak, mert még sohasem dokumentáltak olyasmit, hogy a kanadai egydollároson is szereplő, alapesetben félénk, apró halakkal táplálkozó jeges búvár megöljön egy fehérfejű rétisast.

Most viszont a jelek szerint ez történt. Egy kutató, aki a halászsasokat figyelte meg, talált egy, a tó vízén lebegő, halott sast , a közvetlen közelében egy szintén elpusztult jeges búvár csibével, amin sérülések voltak láthatók. 

Ő az áldozat:

Fotó: AT WOODRUFF / DEPARTMENT OF INLAND FISHERIES

A szakember gyanút fogott és elküldte boncolásra a sashullát és a kismadarat. 

A szakember gyanút fog.Fotó: AT WOODRUFF / DEPARTMENT OF INLAND FISHERIES

Így derült ki, hogy egy kifejlett búvármadár csőre hatolhatott a sas szívébe, míg a kisbúváron saskaromnyomokat azonosítottak. Egy közelben lakó utólag elmondta, hogy előző este nagy vijjogást hallott a tónak azon része felől. 

A szakemberek szerint igen valószínű, hogy a ragadozó megtámadta a fiókát, a védelmére siető anyamadár pedig egyetlen csapással szíven döfhette. Ebben segíthette, hogy a jeges búvároknak igen hegyes, vékony csőrük van. (És a hatáskeltés végett vérben forgó hatást keltő piros szemük.)

Azt, hogy a búvármadár tojók aktívan védik a fiókáikat a halászsasoktól, már ezen a tavon is megfigyelték korábban, sőt le is fényképezték a jelenséget:

Fotó: AT WOODRUFF / DEPARTMENT OF INLAND FISHERIES

A jeges búvár az Északi sarkvidéken él, de telente néha átvonul Magyarországon is és ilyenkor a Dunán néha megigyelhető. Igen elegáns madár és baromi sokáig tud a víz alatt maradni. 

(via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér