Orvosszakmai kérdésben is döntési jogkört ad a kórházparancsnokoknak egy új miniszteri utasítás

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ismét levelet kaptak a hétvégén Kásler Miklós emberierőforrás minisztertől a kórházak vezetői. A május 23-án keltezett utasítás szerint

ezentúl a kórházak működését felügyelő kórházparancsnokok jóváhagyása szükséges, ha egy intézmény magántulajdonban lévő cégekkel, egyéni vállalkozókkal vagy magánszemélyekkel szeretne szerződést kötni valamilyen tevékenység elvégzésére.

A Medical Online az ominózus levelet is közzétette, amelyben az olvasható, hogy a kórházakban szombattól általánosan nem köthetők új szerződések a magánszektor szereplőivel.

Kivételt csak azok az esetek képeznek, amikor a biztonságos betegellátás érdekében ez elengedhetetlenül szükséges. Ekkor is kell hozzá a kórházparancsnok jóváhagyása, a végső zöld lámpát pedig az Operatív Törzs adja meg.

A Medical Online cikke szerint a miniszteri ukáz értelmében az eredetileg az ellátáshoz szükséges kapacitások biztonságáról gondoskodni a kórházakba rendelt parancsnokok

orvossszakmai kérdésekbe is beleszólást kapnak,

mint például, hogy indokolt-e egy szakorvossal új szerződést kötnie az intézménynek valamilyen ellátás biztosítására.

A másik problémás pont a miniszteri utasítással, hogy  semmilyen módon nem kezeli a közvetlen életveszély elhárítását és a vis major helyzeteket - mint például egy lélegeztető berendezés hirtelen meghibásodása -, amikor kulcsfontosságú a gyors döntéshozatal.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót