Kristálytiszta lett a Velencei-lagúna vize

Olasz kutatók megvizsgálták, mennyiben befolyásolta az emberi tevékenység elmaradása azt, hogy a csatornák vize teljesen kitisztult Velencében. Nem túl meglepő módon eléggé. A kutatás eredményét a Science of the Total Environment-ben publikálták.

Arra jutottak, több tényező is szerepet játszott abban, hogy a víz kristálytiszta lett. Az egyik ilyen, hogy mivel nem volt hajóforgalom, kisebb volt a hullámzás. Nem esett annyi eső, a szél sem fújt annyira, és a fitoplanktonok is befolyásolták a folyamatot. Végül, de természetesen nem utolsósorban szerepet játszott az is, hogy eltűntek a turisták és az őket szállító hajók. Az egyik kutató, Federica Braga azt mondta az olasz Repubblicának, hogy a Sentinel-2 műholdak felvételeit elemezték, és számításba vették azt is, vajon például a kagylóhalászat leállása hogyan hatott a lagúnák vizére. 

Abban biztosak, hogy jelenlegi állapot csupán átmeneti, és az, hogy most ennyire tiszta a víz, egyszerre köszönhető a karanténnak és természetesen folyamatoknak.

A Satelit-2 műholdak felvételei a vírus megjelenése előtt és után.Fotó: Satelit-2

 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér